Броят на казаните за смет в 26-те села от община Шумен ще се увеличи с 16% - от 1 259 на 1 462. Ще се увеличи и честотата на събирането на боклука.

Ръстът е заложен в новата обществена поръчка за избор на изпълнител на сметосъбиране и извозването през следващите 3 години. 

Настоящите договори с фирмите „AEC-X“ и „РТК“ изтекоха преди дни.

Обществената поръчка на стойност 2,061 млн. лв. без ДДС е разделена на две части.
За 14-те села от южната и източната част на общината - Благово, Васил Друмев, Дибич, Друмево, Ивански, Илия Р. Блъсков, Кладенец, Ветрище, Вехтово, Костена река, Мараш, Овчарово, Радко Димитриево и Салманово, са заделени 1 305 млн. лв. без ДДС. Там трябва да бъдат разположени общо 816 контейнера за битови отпадъци тип „Бобър”, или с 85 повече.  

В селата Белокопитово, Велино, Градище, Коньовец, Лозево, Мадара, Новосел, Панайот Волов, Средня, Струйно, Царев брод и Черенча трябва да сложат 528 казана, което е със 118 повече от сега. Сумата, приготвена за сметосъбиране и извозване в тази северозападна част на общината е 756 хил. лв. без ДДС.

Ще се увеличи и честота на събиране и извозване на боклука. Броят на обслужванията на всеки един контейнер на година варира в различните села и зависи от броя на жителите на населеното място и съответното количество боклук, който се генерира там. В малките села казаните ще се вдигат 26 пъти годишно, а в големите Мадара, Царев брод, Ивански и Дибич – по 47 пъти.

Увеличеният брой контейнери и честота на сметосъбиране са по искане на кметовете на съответните села, обясниха от общината.

ШУМ.БГ