Първо посещение в Шумен като посланик на република Унгария в България направи днес г-н Миклош Борош. По време на официалното си посещение той е придружен от Ищван Пушкаш, заместник-кмет на град Дебрецен и от г-жа Сандра Мишкеди, директор на Унгарския културен институт.

Поводът за гостуването в Шумен на унгарската делегация е 15 март, Националният празник на Унгария и годишнина от Унгарската революция (1848-1849 г.), след която в България и в Шумен пристига Лайош Кошут със сподвижници.

Посланик Борош и придружаващите го поднесоха венци пред паметника на Лайош Кошут,  посетиха къщата музей на водача на унгарската революция, а преди това се срещнаха с кмета Христо Христов.

“Много съм радостен за поканата да посетя Шумен. Като посланик за първи път съм тук, но направих страхотни приятелства. За нас, представители на посолството, е изключителна чест, че тук в Шумен паметта на Лайош Кошут е представен и се съхранява по такъв отличен начин. Всъщност, това е втората ми визита в града и в къщата музей. Бях тук през 2009 г. като част от държавна делегация и за мен е удоволствие да видя как е обновен музеят на Лайош Кошут и неговата експозиция”, каза посланик Миклош Борош.
 
Посланикът на Унгария допълни, че по време на срещата си с кмета на Шумен са разговаряли за различни проекти и начини те да намерят подкрепа и от двете страни, за възможностите за туризъм. Кметът на Шумен и заместник-кметът на Дебрецен Ищван Пушкаш са обменили идеи за сътрудничество в областта на спорта и социалната сфера.

ШУМ.БГ