104 ученици в трети и четвърти клас участваха в националния кръг на състезанието по компютърно моделиране, домакин на което за втора поредна година бе СУ “Сава Доброплодни”.

Форматът е част от календара на Министерство на образованието и науката и в надпреварата имаше представители на всички административни области в България.

Талантите показаха знания и умения за изработване на анимирани разкази и образователни компютърни игри. В рамките на два часа децата трябваше да създадат програма с език за визуално блоково програмиране.

“Състезанието беше напрегнато като всяко такова състезание, което се провежда в тази възрастова група. Задачите се оказаха трудни, но резултатите показват, че децата са се справили в голяма степен с предизвикателството”, обобщи надпреварата председателят на журито и преподавател в СУ “Сава Доброплодни” Ангел Ангелов.

Ето и кои са победителите:

При ученици 3 клас на 1 място е класирана Мария Венкова от СУ “Паисий Хилендарски”, Пловдив с 96 точки. 2 място зае Елора Алексиева 145 ОУ “Симеон Радев”, София с 94 т., 3 място – Севги Афузалиева от СУ “Отец Паисий”, Куклен с 90 т.

При ученици 4 клас с 90 т. 1 място спечели Йоана Цонева от ОУ “Васил Левски”, Разград. На 2 място със 78 т. е класирана работата на Ана-Мария Милева от ОУ “Христо Никифоров, Ловеч. На 3 място е Георги Гърдев от СУ “Пейо Крачолов Яворов”, Сливен със 76 т.

В двете възрастови групи бяха връчени и по четири поощрителни награди.

“За вас това беше състезание, в което видяхме изключително голям труд, положен от вас. В едно състезание винаги има първи и последни, но аз смятам, че всички вие, щом сте достигнали до финалния кръг, сте победители. Поздравления за вас деца, за родителите ви и ръководителите ви”, каза при награждаването директорът на училището домакин на състезанието Албена Неделчева.

ШУМ.БГ