Кметската администрация предвижда да извърши благоустрояване и модернизация на централната градска част на Шумен на стойност 24 млн. лв. Обновяването на центъра е заложено в Бюджетната прогноза на общината за следващите 4 години, която ще се гласува от местния парламент този четвъртък. 

Според документа през 2024-та ще се възложи проектиране на стойност 600 хил. лв. Обновяването на центъра се очаква да стартира „на терен“ през 2026-та и да завърши през 2027-ма, като през първата година в бюджета ще се заложат 10 млн. лв., а през втората още 13 млн. лв.    

„Искаме да стане едновременно модерно, но със запазване характера и на стария Шумен. Ще възложим проектиране, като задължително ще се мине и през публично обсъждане, тъй като все пак става дума за центъра и трябва да се избере най-доброто“, каза за ШУМ.БГ кметът Христо Христов.  

Проектът ще включва пешеходната зона на бул. "Славянски" от пл. „България“ до Хотел „Мадара“.

Средствата за обновяването на централна градска част ще са от държавната Инвестиционна програма, по която за общини от категорията на Шумен се залагат 50 млн. лв. годишно.  

ШУМ.БГ