С пълно единодушие делегатите на 23-тата извънредна конференция на БСП-Шумен днес избраха проф. Катя Кайрякова за общински председател на партията.

Постът бе вакантен от септември м.г., когато националното ръководство на партията прекрати правомощията на Веселин Пенчев.

На днешната общинска конференция присъстваха 94 делегати с право на глас.

Гост бе зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов.

„Беше силна конференция с очаквани резултати след безспорната победа на БСП в Шумен като първа политическа сила с избран кмет и мнозинство около него в Общинския съвет. Това, което лично мен много ме радва, е, че се вижда вече едно сериозно обединение в организацията, тъй като не е тайна, че имаше определено напрежение преди изборите. Въпросите вече са се изгладили, което е от ключово значение, защото ни предстоят два много важни избора наскоро – предсрочни парламентарни и евро вот. Организацията трябва да покаже, че може да е в диалог, и че тя е политическата сила, която може да управлява и Шумен, и страната“, заяви след конференцията Борислав Гуцанов.

Новият общински лидер на БСП Катя Кайрякова благодари за гласуваното й доверие. „Не е в стила ми да давам гръмки и популистки обещания, но искам да заявя, вече и в качеството си на общински председател, че ще спазвам принципите си на диалогичност, отговорност, всеотдайност и работа в екип така, както съм ги прилагала в целия си житейски и професионален път“, каза пред журналисти Кайрякова.

Тя добави, че усилията й ще бъдат насочени към консолидация на цялото ляво пространство в Шумен и изрази увереност, че тези действия ще допринесат за утвърждаването на БСП като един сериозен фактор в политическия живот не само в града, но и в страната.

Въпеки че е член на партията едва от 2019 година, Кайрякова заяви, че винаги е имала тясна връзка с БСП. Участвала е в листи за народни представители, а в момента е общински съветник в шуменския Общински съвет.

Коментар пред медиите направи и народният представител Иван Иванов: „Днес шуменската организация започна своя нов път. След тази убедителна победа на местните избори показахме, че дори и през годините да са правени редица грешки, те на днешната конференция бяха изправени. Очакванията са ни изключително високи по отношение на предстоящите избори и аз вярвам, че ние ще отговорим на тези очаквания. Предстои да покажем на хората какво е истинското лице на БСП – отворено към българските граждани“.

ШУМ.БГ