Носителят на Златната топка Христо Стоичков зарадва хилядите си почитатели в Шумен днес. Той бе гост на града по покана на община Шумен и кмета Христо Христов.

В зала “Арена Шумен” Стоичков бе посрещнат от стотици привърженици на футболната игра. Той показа Златната топка и с часове раздава автографи.

Копие на наградата си за най-добър футболист, присъдена му през 1994 г, Стоичков подари на кмета на Шумен Христо Христов. Той от своя страна му връчи плакет с глобалния символ на България Мадарския конник.

Пред феновете в залата Стоичков бе поканен да пререже лентата на новия стадион “Панайот Волов” и футболистът обеща да бъде там, когато стадионът бъде ремонтиран и готов за откриване.

Преди да се срещне с привържениците си Христо Стоичков даде пресконференция. На нея присъства и кметът Христо Христов. Градоначалникът на Шумен заяви, че е чест да посрещнем Христо Стоичков. “Това събитие е част от нашата платформа, свързана със създаване на здраво наше поколение, а това можем да го постигнем чрез спорта. Целта ни е да дадем на младите таланти на Шумен да се докоснат до Христо Стоичков и той да им предаде своята любов към футбола и своята жажда за победа, която е неповторима”, каза Христов.

“За мен е радост и чест да съм в Шумен след толкова години. Този град е дал двама велики футболисти на България – Цоньо Василев и Ивайло Киров, с който ме свързва дългогодишно приятелство. Радостен съм, че мога да се срещна с тези млади хора в Шумен. Сега като се възстанови големият стадион в Шумен, тези деца ще могат и ще имат къде да почувстват какво е спорта. Надявам се, спортът да се върне и в училище, там да могат децата също да спортуват, да имат къде да спортуват в училищата, да има състезания между училищата, да са по-малко те на телефоните. Кметът е поел една голяма идея да направи в Шумен такива центрове, да има спортна база. Надявам се Шумен пак да е в А група по футбол, да има и волейбол, баскетбол, лека атлетика и още спортове”, заяви Стоичков.

По време на тържеството по посрещане на Стоичков кметът награди с плакети футболните хора на Шумен Стоян Чешмеджиев, Ивайло Киров, Румен Вичков, Милен Христов, Станислав Тодоров.

За настроението на всички в залата със свои изпълнения се погрижиха гайдарският оркестър към СУ “Сава Доброплодни”, ансамбъл “Веселяче”, Кристияна Георгиева.

ШУМ.БГ