Баскетболистите на „Шумен“ победиха у дома „Академик“ Пловдив във важен мач за класиране за плейофите в Националната баскетболна лига. В зала „Арена Шумен“ момчетата на Янко Янков до последно държаха в напрежение публиката, но успяха да спечелят с 88:80.

За „Шумен“ това е 12 победа, а с нея тимът увеличи шансовете си за класиране за плейофите.  В следващия кръг шуменци отново са домакини. В събота, на 13 април от 19,00 часа „Шумен“ приема „Левски“, който също записа 12-та победа след 115:70 над „Берое“. „Ямбол“ е третият тим с по-големи шансове за плейофите. Тимът също е с 12 победи като в днешния кръг бе победен от „Миньор“ с 91:68.

Срещу „Академик“ шуменци изиграха много добре последните минути на мача, в който двата тима бяха абсолютно равностойни. През цялата среща отборите си разменяха водачеството в резултата, като най-голямата разлика в мача бе 57:48 за „Шумен“ в началото на третата част.

В заключителните десет минути, обаче „Академик“ взе преднина – 77:73. Шуменци положиха неимоверни усилия и в защита, и в нападение, за да стигнат до равенство 79:79, а след това и да обърнат резултата в своя полза. 1:47 преди края „Шумен“ поведе с 86:80, резултат, който се задържа 37 сек. преди края на мача.  Последваха нарушения срещу Никола Николов и Дейвид Ролинс, като и двамата вкараха по един наказателен удар, за да оформят крайната победа.

За „Шумен“ не игра Улфирд Ликей, а Карим Мане не довърши мача, тъй като получи неспортсменско и техническо нарушение.

Дейвид Ролинс бе определен за MVP на мача. Той има 32 точки и 7 борби. Карим Мане завърши с 22 т. Емилиян Грудов направи отличен мач и записа 17 т. и 6 овладени под двата коша топки. Центърът на шуменци Джъстин Кохайда се отличи с 14 точки и 24 борби.

Николай Маринов Йоанис Кикрилис записаха по 17 точки за „Академик“. Томислав Минков приключи с 13 т. и 11 овладени под двата коша топки. Джерълд Лидел и Ренел Къмингс нанизаха по 11 точки.

ШУМ.БГ