Проучва се възможността за създаване на общинска полиция в Шумен. Ще се разшири и обхватът на видеонаблюдението.

Това е заявил кметът на Шумен Христо Христов на работна среща днес с полицейски началници, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. 

Срещата е инициирана от ръководството на полицията. В нея участваха директорът на ОД на МВР ст.комисар Георги Гендов, заместник-директорът на полицията комисар Пламен Тодоров, комисар Румен Симеонов, н-к сектор „Охранителна полиция“, гл. инсп. Илиян Николов, началник на районното управление в града, началникът на сектор „Пътна полиция“ гл.инсп. Веселин Георгиев, кметът на община Шумен Христо Христов, заместниците му Светослава Хайнова, Николай Симеонов и Николай Колев, секретарят на община Шумен Христо Павлов, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, общински съветници от различни групи в местния парламент.

Директорът на областната дирекция ст.комисар Георги Гендов запозна присъстващите с обстановката на територията на община Шумен. Определи я като динамична, но и с постигнати добри резултати. „От гледна точка на сигурността на жителите и обществения ред община Шумен е спокойно място за живеене“, допълни Гендов.

Кметът Христо Христов заяви, че към настоящия момент се проучва възможността за създаване на общинска полиция. Засега не са известни подробности относно тази идея. Срещата не бе открита за представители на медиите.

Обсъден беше и въпросът с видеонаблюдението в общинския център и малките населени места. „До края на нашия мандат Шумен ще бъде покрит изцяло, като започваме поетапно поставяне на камери на възлови места, на такива с предпоставки за пътнотранспортни произшествия и на места, на които е възможно нарушаване на обществения ред“, допълни Христов.

Общината е заявила подкрепа за осъществяване на различни дейности по линия на ограничаване на телефонните измами. По предложение на заместник-кмета Светослава Хайнова в следваща кампания ще бъдат включени социалните асистенти, които са близо до възрастните и уязвими хора и ще ги запознават с най-новите сценарии, ползвани от телефонните измамници.

Обсъдени са били дейностите по превенция, които ще се проведат през летните месеци с най-малките участници в пътното движение в рамките на Лятна полицейска академия в Шумен. На срещата са набелязани също и мерки за ограничаване на предпоставките за пътнотранспортни произшествия, освежаване на пътната маркировка и подмяна на улично осветление.

По-рано днес работна среща за подобряване на взаимодействието между институциите се проведе между ръководството на ОДМВР-Шумен и кмета на община Велики Преслав Янко Йорданов.

ШУМ.БГ