Кметът Христо Христов, заедно със заместниците си Десислава Петрова и Виктория Ковчазова, посрещна днес отбора на ППМГ „Нанчо Попович“, който се завърна от Световното ученическо първенство по баскетбол в Макао, Китай.

Пред градоначалника момчетата споделиха впечатленията си от надпреварата и от Китай.

„Представихме се добре. Бяхме в силна група, като един от съперниците ни в нея  - Гърция, стана шампион. Беше като цяло много интересно, защото това е съвсем различна страна от нашата“, каза капитанът на отбора Станислав Бънков.

Треньорът на отбора и учител в гимназията Галя Димитрова даде много добра оценка на играта на момчетата. „В голяма част от мачовете бяхме равностойни на силните ни съперници. На полувремето с Гърция бяхме с равен резултат. Представихме се добре“.

Галя Димитрова и българският съдия Георги Железов, който имаше честта да свири мача за бронзовите медали, споделиха и впечатленията си от спортната инфраструктура в Китай. „Това е друга вселена по отношение на залите, в които играхме“, каза Железов“, а Димитрова допълни, че е впечатлена и от спортните съоръжения, които е разгледала в училищата.

Знамето на Шумен, с което кметът Христо Христов изпрати отбора за Китай, днес той подари на училището и го връчи на директора Вилиола Любенова.

Отборът на ППМГ „Нанчо Попович“ зае 13 място в крайното класиране. Отборът на шуменци попадна в една от най-тежките групи – с отборите на Китай, Гърция, Турция и Кипър. В крайна сметка Гърция спечели първенствтото, а Турция остана с бронзовите медали. В мачовете за 8/16 място шуменци отстъпиха на домакините Макао, но победиха Чили и Хонг Конг, за да се класират на 13 място. Участието на отбора на Световното първенство бе финансирано от родителите на момчетата и от спонсори.

ШУМ.БГ