С изложба „Песента на колелетата“ Художествената галерия на Добрич гостува в Шумен. Тя ще бъде подредена и официално открита на 20 ноември в 17.30 ч. в ХГ „Елена Карамихайлова“

В изложбата са събрани гравирани или нарисувани върху платното образи от Йовковия свят,  както и пейзажи от Добруджа. Любителите на изобразителното изкуството ще видят живописни портрети на Йовков и Дора Габе, актрисата Адриана Будевска, която е от основоположниците на професионалния театър в България и Анастас Петров - родоначалникът на българския балет.

Темата на изложбата „Песента на колелетата” е част от голямата тема за Земята и хората, която определя тематичния обхват на галерията и е в основата на събирателската й дейност през десетилетията. За това от средата на 60-те до края на 80-те години, в Добрич се провеждат големите национални общи художествени изложби „Земята и хората”, от които основно е попълван фонда.

Темата за земята, хората, личностите на Добруджа в изобразителното изкуство е особено важна и поради драматичната историческа съдба на региона  и малкото запазени художествени произведения в периода след 1913 г. до 1940 г. В галерията се съхраняват стотици творби с многопластово тълкуване, с поглед към историята на този край, с пресъздаване на бита и пейзажа, на творците свързани с този край.

ШУМ.БГ