Часове ни делят от края на 2014, време, в което обръщаме поглед назад за равносметка и за случилото се в Шумен през годината. Опитахме се да отсеем по-важното от 1885 местни новини.

ЯНУАРИ

2014 година започна с емоциите от новогодишните празници. Тя дойде с първото бебе Петина, родило се в шуменската болница на 1 януари в 7,10 ч., но общината не го припозна като свое, тъй като само майката е от Шумен, а тя и съпругът й живеят в Тервел. Така за първо шуменско бебе си избрахме друго, което дойде на бял свят същия ден в 18,45 ч. И тъй като малката Никол бе с шуменска регистрация, кметът я удостои по традиция с кошарка и проходилка.

От болницата дойдоха още добри новини за новогодишната нощ – нямаше пострадали от пиратки и фойерверки, от полицията също – без регистрирани пътни инциденти, от пожарната – без пожари, от Енерго-про – по малка консумация на електроенергия и по-ниски сметки, заради високите среднодневни температури. И до тук.

В началото на годината стана ясно, че телефонни измамници от мними доктори, санитари, прокурори и адвокати са измъкнали от наивни възрастни хора от Шуменско през 2013-та общо 32 390 лв, като сумата  е скочила с близо 10 000 лв в сравнение с предходната година.

Шуменският районен съд пък наложи 1000 лв. глоба на общинския съветник Бирол Адил за измама и още 1000 лв. на кмета на Новосел Фахри Хюсеинов, признали вината си за изготвен документ с невярно съдържание, с който селският футболен клуб получил субсидия от общината. По-късно общинските съветници от ГЕРБ настояха в декларация за оставките им, но искането им бе определено от ДПС съветника Сюлейман Бакиев като “търсене на теле под вола”, а председателят на съвета Георги Колев не подложи въобще на гласуване документа им.

От Шуменския окръжен съд дойде вестта, че прокуратурата в Ротердам е издала Европейска заповед за арест на двама от село Ивански за източване на социални помощи от страна-членка на ЕС и те бяха екстрадирани в Холандия.
За източване, но не за социални помощи, а за язовир “Тича” от МВЕЦ “Моста” заговори   депутатът Иван Иванов като определи, че това се превръща в хуманитарна криза и обеща да внесе сигнал до Комисията по корупция към НС. Като следваща стъпка той заяви, че трябва да се сезира прокуратурата, за  което инициативата трябва да излезе от областния управител. Венцислав Венков пък от своя страна не видя престъпление и заяви, че няма да сигнализира прокуратурата, не се разбра и дали сигналът на Иванов стигна до Комисията на Волен Сидеров.

С новата година потръгна и проектът “Оттука започва България”, след като заради обжалвания бе замразен за 6 месеца. Така на обединение „Рестбилд“, в което влизат фирмите„Билдинг-строй Експрес“ ЕООД и „Реставрация“ ЕАД  се падна да извършат консервационните и реставрационни дейности на Шуменската крепост, подстъпа към паметник “Създатели на българската държава” Възрожденската улица в града и НИАР „Мадара“, както и закупуването на два летателни балона за атракционни полети.

“Имам чувството, че в Шумен има една фирма - “Билдинг-строй Експрес”, която притежава община или притежава държава в момента, в който става въпрос за изпълнение за обществените поръчки”, се възмути Даниела Русева в качеството си на областен лидер на Движение “България на гражданите”.

През януари стана ясно, че “Енергоснабдяване” ЕООД с управител Димитър Димитров, е единственият кандидат за приватизацията на „Топлофикация Шумен” и отговаря на условията. Цената, на която община Шумен продава ТЕЦ-а бе 10 000 лв., а купувачът трябва да инвестира не по-малко от 2 млн лв. за 3 години, както и да договори разсрочване на дълга от 18 млн. лв., който „Топлофикация – Шумен” има към “Булгаргаз”.

Пак през януари Общината даде  под наем  Комплекс “Фабулис” за 10 години на регистрираното в “Дивдядово” ЕООД “Ексит”. Фирмата бе единствената, подала документи за търга с месечен наем от 2500 лв.

На 20 януари Шумен подобри температурен рекорд от 15,2 градуса през 1948-ма, като стигна 19,2 градуса максимална температура.

В края на месеца общината отчете, че е продала свои имоти на обща стойност 4 697 668 лв през 2013-та г. и залага за 2014 в бюджета 3,6 млн.лв приходи от продажба на земя. “Всяка година пълнеем от земя, но помнете, че тази земя ще свърши”, предупредиха от ГЕРБ,  а Даниела Русева предложи да се прецени, дали не е по-изгодно земята да се дава под аренда, вместо да се продава.
Пак през януари фирма “Барс” осъди общината да й плати 205 хил.лв лихва за забавено плащане по договор от 2009-та и още 13 хил.лв за деловодни разноски. Делото бе за поръчката на стойност 1,046 лн.лв, станала известна като циганското асфалтиране.

През януари 10-те общини в Шуменско настояха за 45 млн.лв от инвестиционната програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите", за която в държавния бюджет правителството на Орешарски задели 500 млн.лв. и зачакаха да бъдат одобрени проектите им.

На 28-ми обявиха дървена ваканция, заради усложнената зимна обстановка.
Месецът завърши със сесия, на която ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят бюджет 2014., поискаха драстично намаляване на 40-те хил. лв. представителни на кмета, възроптаха против продажбата на земи и против увеличение на заплатите на общинските съветници. Въпреки това на 30 януари с таен вот поискан от левицата, подкрепен от ДПС и независимия Стоян Весков, заплатите на общинските съветници скочиха 2,5 пъти и достигнаха до близо 497 лв.. Възнаграждението за председателя пък стана 990 лв.

ФЕВРУАРИ

Февруари започна с непочистените от снега и заледени стръмни улици. Ледът и снегът отвориха работа и на медиците. Само за денонощие на 4 и 5 февруари в МБАЛ ортопедите гипсираха 12 пациенти със счупени ръце и крака.
През февруари стана ясно, че по програмата на Орешарски Шуменска област ще получи само 15 от заявените 45 млн. лв. Освен това, от 10-те общини финансиране ще получат 7, а  „отрязаните“ три се оказа, че са с кметове, издигнати или подкрепени от ГЕРБ - Каспичан, Смядово и Нови пазар.

“Енерго Про” предупреди, че ще въведе ограничение на електроподаването към ВиК, заради закъснението по изплащането на дълга в размер на над 600 000 лв., а Светлозар Дамянов поиска да се подпише допълнение към старото споразумение за разсрочване на дълга.
През февруари дойде и потвърждението на Върховния административен съд на решението на ШАС, че събираната от община Шумен такса за децата от целодневните подготвителните групи е незаконна и съгласно Административния процесуален кодекс събраните суми от неправомерната такса би следвало да се върнат. Кметството спря да взема пари от родителите, но не им върна нищо от вече взетото.

През февруари дойде и писмо от националния омбудсман Константин Пенчев за неточности и несъответствия при картите за паркиране на хора с трайни увреждания, издавани от община Шумен. Оказа се, че те не отговарят на европейския образец, а най-любопитната разлика между шуменската и европейската инвалидна карта е, че в нашата някой включил руския сред езиците на държавите от ЕС. Така веднага след изписването „Карта за паркиране“ пише „Паркировочная карта“. Така и не стана ясно кой чиновник е проявил самоинициатива.

На 17 февруари отчетохме поредния температурен рекорд от 21,7 градуса и Шумен подобри досегашния от 19 градуса, измерен през 1958 г. До края на месеца температурен рекорд имаше и в политиката. Високите  градуси ги вдигна АБВ.

Ако членове на БСП се влеят в шуменска структура на АБВ, ще последват категорични санкции, заплаши Димитър Дъбов. Думите му бяха провокирани от състоялата се среща в офиса на бизнесмена Николай Тончев, на която присъствали експрезидентът Първанов и местни социалисти. Дъбов заклейми присъствалите и ги нарече “предатели по душа и по възпитание”.

От АБВ контрираха, че до две седмици ще имат свой регионален офис в Шумен, а казаното от Дъбов го определиха като “думи, характерни за един отминал, репресивен период, когато хората са били преследвани за идеите си.”

От ГЕРБ пък скочиха за оказван политически натиск върху директори на училища в Шуменско за доброволно напускане, чрез заплахи за дисциплинарно уволнение. Натискът идвал от високо ниво и  ГЕРБ обвини политическия тандем на ДПС -  Хамид Хамид и Нуридин Исмаил, както и БСП в лицето на Димитър Дъбов, че  подкрепят коалиционните си партньори.

От ПП Атака стана ясно, че безпартийният инженер Добрин Чайлев е новият лидер на шуменската общинска организация, както и че проф. Веселин Панайотов и Стоян Весков вече не са нейни членове.

МАРТ

През март закачихме мартеничките и си пожелахме здраве и плодородие, с идването на пролетта, след което подобаващо посрещнахме и националния празник – 3 март с военен ритуал, цветя и венци. После посрещнахме Сирни заговезни, а на 4 март започнаха опашките за плащане на местните данъци и такси.

С плащането на данъци дойде и новината от омбудсмана Иван Капралов, че управители на етажни собствености са настояли за благоустрояването на кв. „Еверест“, като са поставили въпроса за липсващи тротоари и образували се нерегламентирани сметища. Същия ден стана ясно, че Общината ще стартира за трети път проекта за благоустрояване на кварталите на стойност 6,6 млн. лв, тъй като Комисията за защита на конкуренцията отново е констатирала нередности в процедурата. Реалните строителни дейности започнаха чак есента.

Кметът Костов джироса акциите на „Топлофикация – Шумен” в полза на „Енергоснабдяване” ЕООД. Така 9,696-те милиона поименни акции, представляващи 10% от капитала на ТЕЦ-а, станаха собственост на бизнесмена Димитров. Дни по-късно Шуменският окръжен съд обяви „Топлофикация“ в несъстоятелност, а новият собственик алармира, че с решението си ШОС възпрепятства предоставянето на оздравителната програма на дружеството пред „Булгаргаз“ и възстановяването на дейността на ТЕЦ-а.
В края на март ВиК-Шумен и “Енерго-Про” подписаха анекс към подписаното през септември м.г. споразумение, с което се разсрочва февруарската сметка на стойност 475 хил.лв.

Партиите пък задействаха машините за евровота. Областният управител насрочи консултации за състава на РИК-Шумен, на които за пореден път политическите сили не се разбраха за разпределението на ръководните постове и оставиха ЦИК да решава.

В града пристигна националното ръководство на ДПС за среща с областните структури. Местан оптимистично прогнозира, че след евровота правителството на Орешарски ще разгърне пълния си потенциал.

Кандидатът на левицата за евродепутат Петър Курумбашев също дойде в Шумен, за да сподели убеждението си, че депутати в Европарламента ще вкарат само три партии – БСП, ГЕРБ и ДПС. Той отбеляза, че победа на БСП би означавала затвърждаване на позициите на партията във властта и подкрепа на правителството.

ГЕРБ пък си отвориха на ул. “Княз Борис” информационен офис на кандидатите за евродепутати и си обещаха да  подобрят резултатите от предходните избори и да се постигне категорична победа, с която да се зачеркне лъжата и задкулисието.

АПРИЛ

В началото на април общината обяви, че тази година ще ремонтира основно междуселски пътища и 80% от парите - 1,880 млн.лв - се насочват към четвъртокласната мрежа. Вече били стартирали процедура и обществена поръчка за избор на изпълнител. В края на краищата спечелиха пак “Барс” и “Пътища”. Зам.-кметът инж. Иван Йонков обеща, че компрометираните участъци на асфалтираните преди 2 г. улици с 12 млн.лв от общинския облигационен заем ще се отремонтират за сметка на фирмите, тъй като има 5 годишна гаранция.

На 22 април Община Шумен подписа договора с изпълнителя на Лот 2 по проекта „Воден цикъл на Шумен – етап ІІ” -консорциум „Аква билд Шумен”, а на следващия ден се даде старт на помпената станция в кв. “Дивдядово”. В средата на април започна ремонтът на сградата в бившия Тежък полк, в която ще се преместят следствения арест и пробационната служба. Парите за реконструкция са 1,7 млн. лв. и идват по проект от Кралство Норвегия. За да разбие бутилка шампанско в стената дойде директорът на ГД “Изпълнение на наказанията” Митко Димитров, ремонтът продължава.

Към края на месеца Шуменската Районна прокуратура съобщи, че е внесла обвинителен акт срещу началника на евродирекцията в общината Данаил Данчев, екскмета на кв. “Дивдядово” Сергей Методиев и бизнесмена Николай Христов, Тримата са с обвинения за вземане и даване на подкуп, а Христов и по член от Наказателния кодекс за данъчно престъпление.
В последния ден на месеца общината увеличи заплатите с 9% на всички работещи в шуменските детски ясли от 1-ви май. Това стана, след като в кметството бе внесена подписка от 172 яслени работници със заплаха за протестни действия. Въпреки увеличението, заплатите пак не достигнаха минималните прагове в националното браншово споразумение от предходната година.

През април зачестиха политическите совалки пред евровота. В първите дни на месеца Георги Първанов и Румен Петков проведоха срещи в Смядово и Шумен. Отново на прицел бе Димитър Дъбов като главен виновник за това, че БСП е станал заложник ДПС. Първанов говори и за натиска от “Позитано” върху кметове, които симпатизират на АБВ и определи този натиск като отношение от времето на феодализма. 

По това време ЦИК разпредели местата в шуменската Районна избирателна комисия и за да няма недоволни председателското място отиде в БСП,  секретарското в ГЕРБ, а ДПС и Атака имаха заместник-председатели.
И реформаторите Меглена Кунева, Найден Зеленогорски и Деян Кюранов дойдоха в Шумен, за да представят официално членовете на Гражданския съвет на Реформаторския блок в града. Кунева разкритикува управляващите, и определи темите за Европейския енергиен съюз, за Шенген, за банковия съюз като едни от най-важните.

ГЕРБ пък нададе вой как е възможно Министерството на младежта и спорта да класифицира на сайта си българските общини като общини на ГЕРБ, БСП, ДПС. Депутатът Любомир Христов определи  това като шокиращо и обвини министър Георгиева в действия противоречащи на Конституцията. Причината бе разпределението на публични средства, според които за изграждането на спортна инфраструктура в област Шумен са отпуснати пари единствено за общини, управлявани от ДПС.

По традиция БСП и за евровота организира червен десант от 9 народни представители. Те се изсипаха на 11 април и за два дни се пръснаха по села и градове в региона.

А иначе посрещнахме Великден подобаващо с дарителски акции, боядисване на яйца, великденски изложби, с отворени врати на музеите. Общината купи над 4 600 козунака, раздаде ги по пенсионерските клубове. В края на април научихме, че звуково-светлинен спектакъл ще бъде гвоздеят на програмата за честването на Деня на Шумен 11-ти май и в основата му е 16-минутна заря, за която общината е приготвила 23 500 лв.

МАЙ

В началото на май в Шуменско пристигна президентът Плевнелиев. Поводът бе 1150-тата годишнина от покръстването на българите. Край Плиска държавният глава призова  политиците да жертват егото и самолюбието си в името на успеха на нацията. Шефът на Националния музей Божидар Димитров пък в характерния си стил заяви, че туристи с руини не можем да привлечем и старините трябва да се реставрират.

По традиция Денят на Шумен 11-ти май бе отбелязан тържествено. На сесия на местния парламент директорът на театъра Илия Раев получи най-високото отличие - Почетен гражданин на Шумен. В ранния следобед градоначалникът Красимир Костов влезе в ролята на пилот-изпитател, като се издигна над земята в коша на един от двата общински балона, преди да са прегледани и сертифицирани от Гражданска въздухоплавателна администрация /ГВА/.
Балонът не падна, но на следващия ден от статистическото бюро обявиха, че Шуменско пада  с едно място надолу в националната класация по доход на домакинство.

Предизборната кампания за европарламент набираше скорост - на 12-ти транспортният министър Данаил Папазов сряза лентичка на обновената ЖП- спирка “Мадара”, докато в същото време министърът на земеделието Димитър Греков разговаряше с фермери в хотел “Шумен”. 3 дни по-късно да чете лекция в Шуменския университет дойде финансовият министър Петър Чобанов, а след още два - с местните военни се срещна и министърът на отбраната Ангел Найденов. Транспортният министър Папазов пак се появи в града, този път за да открие ремонтираната поща в Добруджанския.

На 15-ти шуменският симфоничен оркестър отбеляза с тържествен концерт своята 60-та годишнина, а на17-ти започна Международният конкурс “Панчо Владигеров”, който за първи път бе във вариант за камерно пеене.

Изборният 25-ти май дойде. До урните обаче отидоха само 38% от избирателите. Същият процент от гласовете бяха за ДПС, като втори и трети в областта бяха ГЕРБ и БСП с 22,7% и 14,3%. 

По време на абитуриентските балове от статистиката пуснаха информация, че учениците в областта намаляват за една година със 112. РЗИ пък обяви свое изследване, според което 70% от гимназистите пушат.
В последните дни на месеца се изляха поройни дъждове, на места с градушка. Частично или напълно унищожена бе реколтата при овошките.

ЮНИ

Юни започна с убийство в Нови пазар. След пиянска свада 60-годишният Петър Петров прободе с нож в сърцето 34-годишния си син Атанас. Няколко дни по-късно в село Страхилица на община Венец 70-годишен дядо намушка зет си в гърдите, но младият мъж оцеля. В Градище пък при кацане се разби малък самолет. Сръбският пилот се отърва с фрактура на шиен прешлен. През юни станаха над 30 ПТП-та, едното с жертва.

На кръгла маса в общината се разбра, че кметството възнамерява да построи общежития на циганите в Шумен, ако се намерят пари. Чиновници успокоиха представителите на етноса, че няма да събарят къщи в махалите, въпреки че знаят, че повечето са абсолютно незаконни.

В приемния си ден Красимир Костов обеща през лятото да ремонтира ученическия стадион и покрива на зала “Плиска”. Това не стана и до края на годината. Заплатата на кмета обаче се повиши веднага и то чувствително. По предложение на председателя на Общинския съвет Георги Колев и с гласовете на съветниците на БСП и ДПС месечното възнаграждение на градоначалника бе увеличено с 40% от 1650 на 2300 лв. Стана ясно, че кметът от своя страна е заповядал увеличаване на заплатите на всичките си подчинени чиновници с 10 процента. 

На същата сесия общинарите дадоха информация, че обмислят 4 начина за борба с посевните врани в Градската градина на Шумен. Най-интересният метод бе чрез закупуване на соколи и мишелови.

На 23-ти две момчета - на 13 и 15 години - се удавиха в изкуствени утаители край с. Цани Гинчево. Рано сутринта на 28-ми пък бомба избухна пред офис на Уникредит Булбанк в Шумен. Разпитваха заподозрени, но така и не установиха извършителя.

Пожарникарите получиха няколко нови специализирани автомобила, сред които и един с 30-метрова стълба за 615 хил.лв. През юни Шумен се сдоби с 3D кино. То заработи в залата на Младежкия дом и удържа да не фалира до края на годината.

ЮЛИ

Юли бе месец на протести. Още в началото му от “Автомагистрали Черно море” алармираха, че работниците им не са вземали заплата от април, тъй като държавата им бави 11,8 млн.лв за свършена работа по новия участък от “Хемус”. Заплашиха, че ще блокират пътя за София и по-късно наистина го направиха, няколко пъти. БСП централата пък организира пресконференция, на която областният лидер Тодоров и депутатът Иванов протестираха срещу увеличението на заплатите на общинските съветници, което по-рано мина с червените гласове. Казаха, че ще предложат вариант за връщане на стария размер, но не го направиха. Младежите от ГЕРБ-Шумен също протестираха – те пък срещу увеличената кметска заплата. Започнаха подписка на главната улица, но после не стана ясно къде я изпратиха. Протестира и “Енерго Про” - срещу местното ВиК, че не си плаща сметките за ток. Заплашиха да им спрат помпите, но не го направиха.

Горските се оплакаха пред журналисти, че дивият заек е на изчезване в Шуменско, преброяването им показало, че има само 20 012 броя.
На 11-ти в Градската градина откриха паметник на великия Тодор Колев. За събитието се събраха депутати, артисти и роднини. Основната заслуга за издигането на монумента бе на “Фикосота” и собствениците й Жечко и Красен Кюркчиеви. На следващия ден фирмата  отпразнува своя 20-годишен юбилей с фестивал на Шуменското плато, пяха чужди и наши  музикални звезди. 

Директорката на СОУ „Н.Й.Вапцаров“ във Венец Селиме Кърджалиева бе уволнена с телефонно обаждане и това даде повод на ГЕРБ да обвинят ДПС в политическа чистка. От РИО отрекоха за натиск. Няколко месеца по-късно Кърджалиева бе върната на работа, но за кратко, после стана зам.-областен управител. Хората от партията на Борисов вкараха в дневния ред на местния парламент предложение за редуциране на заплатата на кмета и съветниците, но предложението им не мина.

Отново през юли Илия Раев спечели конкурса за шеф на театъра, а Върбан Върбев - този за началник на образователния инспекторат. Полк. Сашо Евлогиев пък стана декан на Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ към НВУ.

АВГУСТ

Август започна с лоша новина за Шумен и за надеждите на гражданите да пият чиста вода. Това стана, след като Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ хвана община Шумен, че се кани да уреди своя фирма в обществената поръчка за пречиствателната станция. Общинарите заложили изискване строителят да има реализиран 60 млн.лв оборот за последните 3 години и да е вдигнал най-малко 2 пречиствателни станции през последните 5 години. На това условие отговаряла само една от 15-те фирми кандидати. Обществената поръчка бе преправена, но после се оказа, че забавянето е фатално и държавното финансиране бе спряно.

На 5-ти Даниела Русева започна битка срещу шумните лични тържества на открито. Съветничката обяви, че внася докладна за промяна на общинската Наредба 1, с която да се забрани ползването на усилватели. Въпреки съпротивата, Русева постигна победа, но чак през декември.

През август отново замириса на избори, този път парламентарни. ДПС обяви, че ще се бори за 3 мандата. БСП пък разкри, че ще заложи отново на Димитър Дъбов и Иван Иванов като водачи на листа. Областният лидер Тодор Тодоров заяви “не виждаме смисъл да правим нова листа, след като сме си дали доверието на тези хора за мандат от 4 г. Това, че 42-то НС просъществува само една година - това са други обстоятелства”. Само след седмица обаче Дъбов се кандидатира за депутат от Пловдив.

В града стана ужасяващо убийство. 32-годишният Веселин Чифудов закла с нож 42-годишната си приятелка в квартира на улица “Ален Мак”. Убиецът избяга в Турция, но бързо бе хванат от истанбулските ченгета. Комшиите обещаха да ни го изпратят, да го съдим, но и до днес Веселин е зад турските решетки.
Към края на месеца всички партии обявиха листите си. Водач на ГЕРБ - Любомир Христов, на ДПС - разградчанинът Айдоан Али, на АБВ - Румен Петков.

Срещу първия в листата на социалистите Иван Иванов пък ненадейно скочиха известни негови съпартийци. С писмо до Михаил Миков те заявиха, че водачът на листа не е подходящ за водач и е бил спуснат отнякъде, без да е взето под внимание мнението на актива. 
 

Оново през август Бюрото по труда обяви 13 245 регистрирани безработни в областта. От статистическото бюро пък съобщиха, че и тези, които работят не са цъфнали - средното трудово възнаграждение в Шуменско е със 143 лв. по-ниско от това за страната. 

Служебният кабинет смени шефа на областната дирекция на полицията. Илиян Николов зае мястото на Валентин Александров, който за втори път бе пенсиониран.

СЕПТЕМВРИ

Септември традиционно започна с подготовката на учениците за първия учебен ден. Тази година 1596 първокласници влязоха в училище, а от инспектората по образованието отбелязаха, че тази учебна година броят им е с близо 30 повече от м.г. Най-много бяха те в община Шумен, където училищния праг прекрачиха 817 малчугани.

Освен за първия учебен ден, Шумен се готвеше и за предстоящите парламентарни избори. Регистрирани бяха 25 партии и коалиции, които щяха да изпратят 6-ма представители на областта в НС.
През септември бе извършена поредната рокада в областната администрация – на стола на Венцислав Венков седна малко известният на шуменци Петко Шаренков.

През този месец общинският съвет реши да обяви в ликвидация Белодробната болница, а апаратурата и леглата на неработещото от 2 години лечебно заведение да отидат в 3 други. Най-скъпият апарат на Тубдиспансера - рентген „Сименс”, на стойност 800 хил.лв, се даде на общинската поликлиника /ДКЦ-I/. МБАЛ-Шумен получи микробуса „Фолксваген” и Кугелов рентген, 20 болнични легла и пейки за пациенти. Болнични легла получи и Комплексният онкологичен център /КОЦ/, както и две интензивни легла, ехограф, хематологичен брояч „ЕРМА 210”, перфузори, два пациентски монитора и две интензивни легла.

Статистиката отчете, че през 2013 г. 2 199 жители на областта са пожелали да сменят своето обичайно местоживеене с друго населено място в страната. Тези, напуснали шуменска област, са предпочели да живеят най-вече във Варна и София, а тези, преместили се от едно в друго населено място в рамките на областта, са предпочели да напуснат селата и да се насочат към областния град или другите по-малки градове в областта. Интересен е фактът, че през 2013 г. сред 10-те общини на област Шумен броят на заселените нови жители надвишава броя на изселените в общините Венец, Каолиново, Нови пазар, Смядово и Хитрино.

„Септември стана май“ за театралите в Шумен – стартира дългогодишно чаканият ремонт на сградата на ДКТ „Васил Друмев“. Близо 800 000 лева се влагат в подмяна на хидроизолацията на плоския покрив, подобрения за хората с увреждания като се преустроят съществуващите външни рампи, санитарен възел и 10 места за посетители с инвалидни колички в главната зала, както и подмяна на сценичната механизация, ефектно осветление и озвучаване, нова система за пожароизвестяване, смяна на дограма и др. Ремонтът се прави от „Билдинг Строй Експрес” ЕООД, която спечели обществената поръчка, след поредица обжалвания.

И тази година в края на септември на крепостта се събраха над 200 членове на родолюбивите комитети в страната в традиционният вече събор „Доблест и слава“, организиран от Регионалния исторически музей. Карнавалът на плодородието пък огласи града с песните, танците, костюмите и усмивките на  участници, зрителите и гостите на града. Специални гости бяха кукерите от село Гигинци, Пернишко, а в шествието се включиха близо 3000 участници от всички читалища и детски градини от общината.

ОКТОМВРИ

Октомври започна под знака на предстоящите избори и в крайна сметка на 5-ти 45.98% от имащите право на глас 192 528 жители на област Шумен пратиха в 43-то НС 3-ма представители на ДПС, 2-ма на ГЕРБ и 1 на БСП. Това са Айдоан Али, Хамид Хамид, Бюнямин Хасан, Любомир Христов, Ралица Тодорова и Иван Иванов.

Друг един вот каза „Не“ на идеята за строеж на инсенератор. 98 процента от гласувалите на първия местен референдум каспичанци отказаха в града им да има инсталация за изгаряне на опасни медицински отпадъци. В гласуването участваха 1744 души – с около 30% повече, отколкото на изборите за Народно събрание и с около 12% повече от тези, участвали в последните местни избори.

Октомври традиционно ни „изненадва“ и с 24-часово спиране на водата. За разлика от миналата година обаче, тази то не премина в тридневно безводие. Неотложните ремонтно-възстановителни работи по магистралния водопровод бяха свършени навреме и града остана без вода само на 28-ми.

В края на месеца Общинският съвет гласува актуализация на бюджета на община Шумен. Решението бе взето от втори опит, след като ГЕРБ на първото гласуване бе против. Причина за това стана исканото от кметската администрация добавяне към разходната му част на допълнителни 200 хил.лв – за плащания по загубени от общината съдебни дела.

НОЕМВРИ

Ноември отново се потвърди факта, че шуменска област е с най-високото ниво на безработица в страната – 26%, а брутният продукт на човек е по-нисък от средния за страната. Изследването бе на Института за пазарна икономика. Шуменско е с по-лоши от средните показатели в областите Инфраструктура, Здравеопазване, Образование и Данъци. Областта е на едно от последните места в България по рейтинг за прозрачност на органите на местно самоуправление.

Оптимизъм в местните управници вдъхна новината, че плащанията по ОПОС се възстановяват. „Очакваме да ни бъдат извършени плащания в размер на 7 млн. лв., изразходвани по старатирането на проекта „Интегриран воден цикъл на град Шумен – II етап”, каза кметът на общината Красимир Костов и допълни, че договорите за заем в размер на 10 млн. лв. от Фонд ФЛАГ вече са подготвени и предстои тяхното подписване.

Успехът на талантливите Хасан и Ибрахим, заедно с Крисия, на детската Евровизия донесе много радост на шуменци, безспорно. В надпреварата да ги награждават се включи и Общинският съвет, като първоначално изключиха Крисия и преподавателката й от предложението да бъдат удостоени със „Златна значка“ на Шумен. След като разградските им колеги обаче се показаха по-широко скроени във взимането на такива важни решения, шуменските съветници се поправиха.

Традиционно ноември е месецът, в който общината прави бюджета за следващата година. За 2015 градската управа е планирала 49,976 млн.лв, а сумата е точно с милион лева повече от плана за тази година. Разликата е основно заради очакваните по-големи постъпления от държавната хазна.
Като единствен кандидат, "Барс" АД спечели обществената поръчка за зимно поддържане на общинската пътна мрежа в Шумен през 2015-та. При заложена прогнозна цена от 180 хил.лв, "Барс" даде цена 171 600 лв с ДДС.

В края на ноември пак бе направена смяна в кабинета на областния управител – Донка Иванова зае мястото на Петко Шаренков, но реши да го остави за свой заместник.

ДЕКЕМВРИ

Нетрадиционно в традиционното запалване на празничните светлини в града тази година се появиха трима белобради старци с чували. За изненада на всички, сред публиката се появи не дългоочакваният Дядо Коледа, а американският Санта Клаус. Разбра се, че е объркал Ню Йорк с Шумен. След като лъсна грешката, той си тръгна, но само за да пристигне друг заблуден старец – руският Дядо Мраз. Снежанка бързо отпрати и него, а децата дружно извикаха истинския Дядо Коледа.

Обилните дъждове в началото на месеца предизвикаха повишение в нивото на реки и язовири, започна изпускане на най-големия „Тича“, десетки къщи и мазета бяха отводнени, но до критични ситуации не се стигна. В резултат на тези дъждове обаче, водата от язовира, която пием в Шумен, В. Преслав и три села се размъти. При норма по БДС 5 мг/л в бе измерена средна мътност в града 5,5 мг/л. До края на годината мътността на водата остана висока и съотоветно негодна за ползване.

С официална церемония в Шумен стартира реализацията на втория и най-голям лот на проекта “Рехабилитация и разширение на канализационната мрежа и съпътстващата водопроводна мрежа на гр. Шумен – етап 2“ - за рехабилитация на водопроводната и канализационна мрежа на Шумен, на стойност близо 31 млн. лв. „С реализацията му ще бъде решен въпросът с голямата транспортна артерия "Дедеагач". Ще се реши окончателно проблемът с всички отпадни води, които ще се отработват от пречиствателната станция“, отбеляза тогава кметът Костов.
Беркант Адилов и Музафер Ехлиманов бяха отстранени от директорските постове в Областна дирекция “Земеделие” и Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури в Шумен. На техните места бяха назначени съответно Димитър Върбанов и Петко Петков.

С голямо одобрение от шуменци се посрещна решението на Общинския съвет да забрани ползването на озвучителна техника при лични тържества на открито, въпреки репликите за „дискриминация“ от страна на ДПС. Съветниците решиха още, че никой няма право да хвърля пиратки и бомбички, нито да изстрелва фойерверки, а зарята ще бъде разрешена само на 31-ви декември. През януари ще се обсъжда разширяване на обхвата на забраната. Ще се мисли как да се намали шума и от заведенията.
В края на годината шуменската болница чества 135 години от откриването си. Директорът й д-р Юлия Димитрова се похвали, че управляваната от нея институция е сред 5-те с най-добри финансови показатели. Освен че няма задължения, МБАЛ-Шумен ще приключи годината с около 100 хил.лв печалба.
С усмивка на уста изпратиха годината и от кметския екип. „През 2014-та Шумен и общината се развиваше успешно и основен фактор бе местното самоуправление“, каза кметът  Костов на заключителна пресконференция.
Градоначалникът подчерта, че отново е имало недофинансиране от страна на държавния бюджет и това наложило намесата на общината. Основен инструмент са били европейските фондове, те щели да са и основното предизвикателство през 2015-та.

За да изпратим 2014-та и посрещнем Новата година от общината тази година организираха общоградско празненство. В новогодишната нощ на площада пред общината ще пеят и свирят Мариана Попова и оркестър „Здравец“ от Варна. Началният час на концерта е 22.30, а в 00.00 часа ще има и заря. От “Шуменско” са осигурили и безплатна бира.

ШУМ.БГ