Два шуменски отбора  от студенти и ученици участваха в Петнадесетото издание на традиционния открит отборен турнир в град Казан, Татарстан – Руска федерация. Това съобщи за ШУМ.БГ  Бисерка Йовчева – гл. ас. д-р във Факултета по математика и информатика на Шуменския университет.

В турнира се представиха 173 отбора, а до финалния тур бяха допуснати 50, сред които и шуменските. Дебютът на нашите участници донесе заслужено отличие – Диплом III степен за отбора на учениците, което по правилата на състезанието е равностойно на бронзов медал, каза Йовчева. 

Турнирът e открит отборен шампионат на  Татарстан по спортно програмиране за студенти и ученици  и се провежда от Министерството на образованието и науката на Република Татарстан със съдействието на Казанския IT-парк, Казанския (Приволжски) федерален университет, Казанския национален изследователски технически университет  „А. Н. Туполев“.

Тази година в турнира за първи път са поканени международни участници, а традиционните връзки на шуменските и казанските информатици са основани на ежегодното участие на отбор на Татарстан в Междунаридния есенен турнир в Шумен, разказа Йовчева.

В подготовката на шуменските отбори  участваха освен двете преподавателки и Александър Цонев, студент – магистър в ШУ, специалност Софтуерни технологии и преподавател в Школа А&Б и бившият ученик от Школа А&Б и студент от ШУ – Петър Иванов, който в момента е на работа в Google – Швейцария.

Участието на двата отбора стана възможно благодарение на Община Шумен, Факултета по математика и информатика и Студентския съвет на ШУ, които осигуриха средствата за пътуването на отборите и техните ръководители.

ШУМ.БГ