Децата от хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК град Шумен взеха участие в деветнадесетото издание на Международния младежки хоров фестивал във Волфенбютел EUROTREFF 2019, който тази година имаше своето 38-мо издание, съобщиха от хора.

Хор "Бодра песен", с художествен ръководител и диригент Деница Узунова и пианист Жанета Кацарова, бе поканен след селекция на 40 състава и участва заедно с 18 хора от 13 държави - еднородни и смесени детски и младежки хорове от Германия, България,  Полша, Украйна, Русия, Испания, Естония, Катар, Финландия, Австрия, Словения и Швеция.

По време на откриването на фестивала в залата Lindenhalle всеки хор се е представил с една атрактивна песен, а приветствия отправили представители на местната власт. „Децата от хора имаха невероятния шанс именно там да се срещнат и запознаят със словенския композитор Тине Бец, който създаде за тях и за хоровите празници в Шумен версията за еднороден хор и оркестър на Младежката си меса, чиято премиера се състоя през април в Шумен“, разказа Деница Узунова.

Хор „Бодра песен“ е представил интересна и разнообразна хорова програма пред 100 деца в начална училищна възраст при посещението си в началното училище Вилхелм-Раабе във Волфенбютел. Там пред децата нашите хористи са представили културните традиции в Шумен, както и историческите забележителности.

Фестивалната програма за хор „Бодра песен“ е продължила с участие в хорово ателие с диригента Луиджи Лео от Италия. Заедно с хорове от Естония, Германия и Финландия в рамките на 8 часа е бил подготвен гала-конецерт със съвременните хорови творби: Shadows over a cradle by Melissa Dunphy, God of the Open Air, Bob Chilcott; Caracola by Alessandro Cadario; Even when He Is Silent, Kim Andre Arnesen .

Самостоятелният концерт на хор „Бодра песен“ е бил на 13 септември в Катедралата „Свети Егидий“, в Брауншвайг, където нашите хорисити са изпълнили творби от композиторите Филип Павлов, Светослав Обретенов, Добри Христов, Стоян Бабеков, Николай Стойков, Йосиф Чешмеджиев, Георги Димитров, както и съвременни композиции от чужди автори.

В последния ден от фестивала с дефиле по централната улица на Волфенбютел  всички хорове са имали изява на три места пред многобройна публика, а вечерта в залата Lindenhalle, се е състоял гала-концертът на всички хорови ателиета.

На 15 септември хор „Бодра песен“ е имал изява отново в Катедралата „Свети Егидий“ в Брауншвайг, като част от неделната служба и е изпълнил всички части от Missa pro Juventute от Тине Бец, Аве Мария от Джулио Качини, Отче наш от Стоян Бабеков.

Участието на фестивала в Германия на хор „Бодра песен“ е осъществен с финансовата подкрепа на Община Шумен, родителите на децата, на фирмите "Автомагирстали- Черно море" и "Фикосота" Шумен.

ШУМ.БГ