Магистратите и служителите в Районния съд и Районната прокуратура в Шумен ще се преместят в нова сграда. Тя се намира на бул. „Славянски“ и беше част от Военното училище. През 2012 г. сградата, която е с разгъната застроена площ от  4 577 кв.м., е прехвърлена от Министерството на отбраната на Министерството на правосъдието, като е определена точно за нуждите на РС и РП, които сега се помещават в Съдебната палата. Сградата има нужда от основен ремонт, за който вече е изготвен проект на стойност 86 400 лв. Средствата за проекта , както и тези за предстоящия  ремонт са от бюджета на Висшия съдебен съвет.

„Усилията ни да се преустрои сградата за нуждите на съда и прокуратурата започнаха още с нейното прехвърляне. В последните две години събитията се раздвижиха. След като управлението на сградния фонд на структурите на правосъдната система преминаха към Висшия съдебен съвет, получихме средства за изготвяне на работен проект. Той вече е готов“, обясни ситуацията за ШУМ.БГ председателят на Районен съд – Шумен Емилиян Ангелов.

Той допълни, че на работещите в Районен съд и прокуратура са нужни повече помещения, защото в момента има служители, които са по пет, по шест в стая, което пречи на дейността им.

Съдия Емилиян Ангелов каза още, че проектната документация за ремонт на сградата вече е в община Шумен, откъдето се чака разрешение за строително-ремонтни дейности. Това е необходимо, защото при ремонта ще се наложи и промяна в инфраструктурата около сградата.

„На този етап срещаме съдействие от институциите. Поради факта, че сградата е със специален режим на достъп има нужда от направата на подход към нея откъм булеварда, както и други по-специфични изисквания, които са заложени в проекта“, допълни съдия Ангелов. Той изрази надежда, че след толкова години чакане Районният съд и прокуратура ще имат нова сграда.

Развитие по ситуацията има и в последните дни. Със свое решение Пленумът на ВСС е направил корекции по бюджета на Районен съд - Шумен, с които се осигуряват средства за направата на връзка между булеварда и сградата.

ШУМ.БГ