Започна  напояването на земеделски земи в Шуменско. Напоителният сезон стартира от вчера, когато водата беше пусната по напоителната система, съобщи за ШУМ. БГ управителят на “Напоителни системи” в Шумен Христо Николов.

Към момента напояването става само с гравитачна вода по изготвен предварителен график със земеделските производители.  Цената на кубик вода е непроменена от последните няколко години и е 15 ст. на кубик без ДДС.

“Засега „Напоителни системи“ са на етап подписване на договори, за които се получават в дружеството необходимите  заявки от производителите и набор от документи. Заявките за напояване към момента са към 30 и се отнасят за 3000 дка малинови и ягодови насаждения, зеленчукопроизводство, зърнопроизводство, цвекло, царевица и овощни градини”, уточни Христо Николов. При подписване на договора земеделските производители заплащат и такса от 12 лева за декар поливна площ. За поливане с помпажна вода все още не са постъпили заявки в дружеството, а и там площите не са повече от 40 до 100 дка.

Тази  година със заповед на екоминистъра “Напоителни системи” намали наполовина количествата за напояване от яз. "Тича" - до 700 хил. куб. м. Дружеството потърси алтернативен водоизточник като подаде заявление в Басейнова дирекция за издаване на разрешително за ползване на яз. "Шумен".

Разрешителното се очаква да стане факт в най-скоро време, като разчетите на специалистите, съобразени с капацитета ня яз. “Шумен” за използване на вода за напояване е до 1 млн.  кубични метра вода.

ШУМ.БГ