Над 300 участници от 16 държави ще участват в XII-я Международен есенен турнир по информатика "Джон Атанасов" /IATI/, на който Шумен е домакин. 

Както вече бе обявено, състезанието тази година ще се проведе онлайн в дните между 19-ти и 22-ри ноември. 

"Имаме рекорден брой държави участници – 16. Това са България, Русия, Румъния, Татарстан, Украйна, Сърбия, Северна Македония, Грузия, Беларус, Армения, Азербайджан, Молдова, и за първи път Сирия, Кипър, Белгия, Израел. Това е изключителен успех", каза на пресконференция днес главният организатор на турнира Бисерка Йовчева от Школа "А и Б". 

Тя обясни, че откриването и закриването ще се проведат при домакините от ШУ "Епископ Константин Преславски" и ще бъдат излъчвани онлайн на сайта на състезанието. При закриването в събота ще бъдат обявени победителите и ще бъдат раздадени виртуално наградите, като всички ще си ги получат после по пощата. 

Отборите са от по четирима души. Всяка държава има право на един официален отбор за старша възраст и един за младша. Освен това, всяка държава има право на пет неофициални отбора. Цялата си квота от отбори са регистрирали само България, Русия и Румъния, а останалите държави са регистрирали само официални тимове. 

България, като домакин, участва с два официални национални отбора в старша възраст и два официални в младша възраст. Отделно Шумен има един официален отбор старша възраст и един официален отбор младша възраст. Школа "А и Б" участва с един неофициален отбор в старша възраст . 

Домакин на турнира, съвместно с ШУ "Епископ Константин Преславски", е община Шумен. Партньори на IATI са Министерство на образованието и науката, Сдружение „Европейска Младежка Олимпиада по Информатика“, Районно управление на образованието – Шумен и "Мусала-Софт". Генерален спонсор е "Алкомет" АД.

ШУМ.БГ