Шумен ще посрещне екипажите в 51-ото рали „България“, което ще се проведе от 14-ти до 16-ти май.

Надпреварата включва 16 скоростни етапа, а 8 от тях ще се карат край Шумен.

Церемониалният старт на ралито е в петък, 14 май от 20,00 часа на пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна. Същинското състезание започва в събота от 08:00 часа.

Първите два етапа са Белослав и Девня. След това екипажите ще се насочат към скоростните отсечки край Шумен. Това са СЕ3 Валери Великов 1 със старт на първия автомобил в 10,29 часа. Следват Лозево 1, Валери Великов 2, Лозево 2, Новосел 1, Шумен 1, Новосел 2, Шумен 2. Часовият график и карта на етапите е публикуван на сайта на ралито.

Етапите се затварят 90 минути преди старта на първия автомобил.

Сервизният парк за автомобилите в Шумен ще бъде разположен по южното платно на бул. „Симеон Велики“ срещу Томбул джамия.

Последната за деня СЕ е Манастир край Варна, където ще бъде и финалът на първия ден. Втората част от състезанието е край морската ни столица на 16 май.

Три екипажа от Шуменско са сред заявените в ралито тази година. Това са Мартин Сурилов/Здравко Здравков с Мицубиши Лансер Ево 9 от Шумен аутоспорт, Христо Атанасов/Марин Иванов със Ситроен С2 от АСК Бултранс рали тийм и Сашо Стайков/Радослав Кузманов с Хюндай 120 от Шумен аутоспорт.

Общо 34 тандема са подали заявки за участие в 51-то издание на рали „България“. 11 са чуждестранните екипажи, които са от  Турция, Румъния, Сърбия и Унгария.

Заради провеждането на рали „България“ на 15 май, събота, се въвеждат временни промени в организацията на движение в Шумен.

От 8.30 часа до 18.30 часа в събота, 15 май, се спира движението на автомобили по бул. „Симеон Велики“ в участъка от ул. „Тодор Икономов“ до ул. „Ген. Столетов“. За същия период от време ще бъдат затворени за движение двете платна на бул. „Симеон Велики“ в участъка от ул. „Раковска“ до ул. „Ген. Столетов“, като за обходен маршрут ще се използва ул. „Тича“. За същия период в този участък на булеварда автобусните спирки се закриват.

С цел безопасното провеждане на скоростните етапи на ралито се затварят за движение и следните участъци от пътищата:

СЕ 3, 5, 7 и 9 – от 8.30 часа до 18.30 часа – от пивоварния завод „Шуменско пиво“ до село Новосел през Стария град и изходната табела на село Лозево. За обходен маршрут може да се ползва републиканският път Е70.

СЕ 4, 6, 8 и 10 - „Ардашес – Лозево“ – от 8.30 часа до 18.30 часа – от изхода в края на Шумен на ул. „Стара планина“ (вилната зона в кв. „Боян Българанов“) до входа на село Лозево.

ШУМ.БГ