Фестивалът „Магията на танца“ в Шумен се провежда без спазването на каквито и да е противоепидемични мерки. В залата на Младежкия дом също така са допуснати повече хора, отколкото е капацитетът й, алармираха читатели на ШУМ.БГ.

Проверка на място показа, че сигналът е достоверен. Концертната зала на Младежкия дом , която е с 300 места, бе препълнена и задушна. Имаше и немалко правостоящи край двата входа, както и желаещи да влязат, без възможност за това. Също така, малцина от публиката бяха с предпазна маска на лицето.

Съгласно действащата към момента заповед на министъра на здравеопазването провеждането на културни и развлекателни мероприятия се допуска при използване на не повече от 50% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м.

Организатор на Фестивала „Магията на танца“ е Общински младежки дом. Репортер на ШУМ.БГ откри директора му Доника Маринова до входа на залата. На въпрос, защо се допускат хора без лични предпазни средства, тя отговори с контравъпрос - Как да ги контролираме?

Бе предварително известно, че на Фестивала тази година ще има много голям брой участници от цялата страна – над 400. Директорът  Маринова не успя да отговори и защо не  е поискана от ръководството на община Шумен да се разреши ползването на по-голяма зала, като „Арена Шумен“.

„Организаторът на събитието се нарича Доника Маринова - директор на Младежкия дом, тя отговаря за всичко“, заяви потърсен за коментар ресорният зам.-кмет Найден Косев. Той изказа недоумение, как организаторът може да каже, че не може да контролира посетителите. Той бе категоричен, че е трябвало да се прецени на място, и ако са твърде много хората, да не се допускат в залата.

„Не е ставало въпрос за зала „Арена“. Ако ни беше поискана, щяхме да я подсигурим“, каза още Косев.

ШУМ.БГ