Пролетно-летният сезон е епидемичен за развитието на кърлежи, но тази година няма нарастване на броя ухапани за страната, нито заразени с някоя от инфекциите, предавани от кърлежите, съобщи пред "Дневник" пресцентърът на здравното министерство. При ухапване е добре кърлежът да бъде изваден от медицинско лице в първите 24 часа, като всички лични лекари могат да свършат тази работа. Няма специализирани кабинети за вадене на кърлежи, уточни столичната районна здравна инспекция на запитване от "Дневник".

Няма повишение на нито едно от предаваните с кърлежи заболявания спрямо миналата година, има само слабо повишение през юни в сравнение с предишните месеци, което е нормално, информира Министерството на здравеопазването.

Няма обособени кабинети за вадене на кърлежи

Пациентите следва да се обърнат към личните си лекари, които, ако нямат възможност да окажат помощ в този момент, са длъжни да насочат пострадалите къде могат да получат медицинска помощ, разясни районната здравна инспекция пред "Дневник". Личните лекари са длъжни да информират пациентите си за местоположението, телефон и други начини за контакт на заместника, дежурния кабинет или лечебното заведение, осигуряващи медицинска помощ на пациентите от неговия регистър, добавя Министерството на здравеопазването.

От министерството уточняват, че отстраняването на кърлеж се извършва амбулаторно от специалисти в извънболничната помощ, включително и в кабинети за неотложна помощ. "Съгласно нормативната уредба, отстраняването на акари (вкл. кърлежи) е включено в пакета диагностично-лечебни дейности в първичната извънболнична помощ, които се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това означава, че всеки общопрактикуващ лекар може да окаже медицинска помощ при ухапване от кърлеж", гласи отговор на министерството до "Дневник".

Как да се предпазим

Специалистите съветват гражданите да се обличат със светли дрехи, като е важно дланите и глезените им да бъдат покрити. Добре е да се използват репеленти, а местата с висока неокосена трева трябва да се избягват.

Важно за гражданите е да се съобразяват с указателните табели и да спазват карантинния период по време на пръскането срещу кърлежи. Обработките се извършват съобразно предписанията на Регионалните здравни инспекции сутрин, когато в парковете няма много хора. До момента през април и май са извършени обработки срещу ларви на комари, кърлежи и гризачи, а пръскането се повтаря през юни и юли при подходящи метеорологични условия.

При ухапване от кърлеж

Около 30% от кърлежите са преносители на инфекции. Появата на червено петно с обезцветяване в средата на мястото на ухапването е типично за лаймска болест, обръщат внимание лекарите. Ето препоръките на Националния център по заразни и паразитни болести за действие при ухапване от кърлеж:Кърлежът трябва да се свали максимално бързо, по възможност от медицинско лице. Мястото да се наблюдава за зачервяване, което се появява от 5-10 дни до месец след ухапването от кърлежа, с диаметър поне 4-5 см и нараства бързо, без сърбеж и затопляне на кожата, възможни са също субфебрилна (под 37 градуса - бел.ред.) температура, увеличени лимфни възли в района на ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Това са симптомите на ранна Лаймска болест.

Втората по честота, предавана с кърлежи инфекция в страната е Марсилската треска. Тя започва с внезапно повишение на температурата, главоболие, болки в мускулите и ставите, тъмно петно на мястото на ухапването и дребен макуло-папулозен обрив по дланите и ходилата.

Дневник