Словенското председателство на ЕС е много мотивирано да реши въпроса между Северна Македония и България. Вече има интензивна комуникация между нашето председателство в София, с Брюксел и други страни-членки на ЕС. Бихме искали да получим възможно по-скоро картина за определени позиции и не бихме искали да чакаме до декември, а колкото се може по-рано да решим този въпрос. Това заяви вчера словенският посланик в Скопие Милан Предан, представяйки приоритетите на словенското председателство в Европейския съюз на съвместно заседание на Националния съвет за евроинтеграция и на комисията по европейски въпроси в парламента в Скопие, съобщи МИА.

Според словенския посланик са необходими политическа воля и прагматизъм от двете страни. Той подчерта, че не могат да се обещаят политически чудеса, тъй като, както каза, в международната политика това, което можем да обещаем, е упорита работа и тиха дипломация.

Предан обяви, че един от по-важните приоритети на словенското председателство ще бъде разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани.

Това ще бъде много високо в нашия дневен ред. Нашето главно събитие, което планираме да направим, ще бъде срещата на високо равнище ЕС - Западни Балкани в Бърдо на 6 октомври и искрено се надяваме, че тогава ще имаме ако не решение, то поне една ясна перспектива, т.е. ясна гледна точка как въпросът между София и Скопие може да се реши, изтъкна Предан.

Посланикът посочи, че Словения, след опитите да две предишни председателства - на Германия и Португалия, ще направи трети опит да се реши въпросът между Скопие и София, разглеждайки политическата ситуация в съседните държави и изразявайки надежда, че София бързо ще формира ново правителство.

В този момент не мога да влизам в подробности. Даваме си сметка за вашите червени линии, трябва да видим с нашите приятели в България как може да решим техните въпроси. Ние сега като председателство трябва да покажем определена неутралност.

Ключовият въпрос не е не кой е прав в този спор, а как да стигнем до решение, което двете страни да представят пред своята общественост и да постигнат някаква обша договореност. Това е решението, оцени Предан.

Според него предложението на португалското председателство, което вече е предложение на председателството, е добро, балансирано предложение, което зачита и двете страни и в решаването на този въпрос хубавото е, че не се започва от нулата.

Разбираме, че това предложение бе направено с цел да се получи зелена светлина за започване на преговорите през юни, но мисля, че този документ би могъл да бъде основа за намиране на възможно и разумно решение.

Необходими са политическа воля и прагматизъм от двете страни. Както казах, вече работим за това. Не можем да обещаем, вече казах, политически чудеса, защото в международната политика това, което можем да обещаем е упорита работа, тиха дипломация, каза той.

Словенският посланик подчерта, че ако успеят да деблокират този процес, това ще бъде позитивен сигнал за целия регион.

Съощо така, очакваме от двете страни, че те ще подтиснат своите емоции, защото ни е необходимо определено ниво на взаимно доверие, за да стигнем до договореност, в този случай мисля, е с всички тези документи, които са подготвени, може би има шанс това да се постигне, да стигнем до решение до срещата на върха в Бърдо на ЕС и Западните Балкани. За моята страна, Словения, знам, че имаме 30 години отлични отношения, смятам, че си даваме сметка, че имаме политически капитал за следващите 20 години. Това е още една мотивация за нас, знаейки, че не става дума само за Северна Македония, а става дума за целия регион, заяви Предан.

Той е оптимист, че би могло да се постигне някаква договореност в съвместната комисия по историческите въпроси.

Смятам, че дебатът ще се успокои между двете страни и ще се постигне някаква договореност, дори и в рамките на историческата комисия.

Ще бъде постигнат някакъв напредък и нашата стратегия е, че трябва да стигнем до решение, при което всички тези въпроси за идентичността и езика трябва да бъдат оставени настрана, а процесът на интеграция да се придвижи. Ще има достатъчно възможности по време на процеса на преговори да се решат част от тези въпроси. Знаете, че ЕС смята, че не трябва да се включват двустранни въпроси в процеса на интеграция и по това ще трябва да работим. Да работим как да решим определен брой искания на съседни страни, каза Предан.

Той накрая добави, че за реализацията на Договора за добросъседство вече има някои идеи на масата, без да навлиза в детайли, оставяйки това, както каза, на тихата дипломация.

Знам, че сте уморени от обещания и не искаме да направим така, че следващите шест месеца отново да бъдат обещания, които няма да можем да изпълним. Това е, което имах да кажа от моя страна, заяви словенският посланик.

Посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър изтъкна, че разбира разочарованието на гражданите през изминалите месеци заради неотварянето на преговорите за членство.

Ние ви подкрепаяме и ви окуражаваме. Европейският съюз е тук за Северна Македония, беше и по време на пандемията и ще продължи да оказва помощ по всички възможни начини - и в икономически, и в инвестиционен план, каза Гиър.

Посланикът на ЕС изтъкна, че приветства всички усилия на предишните председателста по отношение на отварянето на преговорите и ще подкрепят и Словения, за да се стигне по-бързо до решение.

Европейската перспектива на Северна Македония не е поставена под въпрос. Всички лидери на страните-членки и всички институции на ЕС потвърждават, че няма друга алтернатива за Северна Македония от влизането в Европейския съюз.

Всички заедно трябва да работим, за да решаваме отворените въпроси и да започнем преговорите възможно по-скоро. Всяка стъпка в реализацията на реформите, свързани с ЕС, е една стъпка по-близо до ЕС. Реформите не са само за ЕС, но са в интерес и на гражданите, каза Гиър.

Ръководителят на дипломацията (на Северна Македония) Буяр Османи изтъкна, че поемането на ръководството в Съвета на ЕС от страна на Словения идва в много важно време за самия ЕС, който продължава да се сблъсква с огромни предизвикателства, сред които и застоя в политиката на разширяване, необходимостта от препотвърждавене на европейската перспектива за страните от региона на Западните Балкани.

Османи посочи, че Словения като непосредствен съсед на региона не само че го познава, но има и собствен интерес и искрено иска да помогне на региона.

Онова, което бе силен политически ангажимент от страна на Германия, прерасна в португалско предложение за превъзмогване на различията, което сега се смята за предложение на председателството, ръководено от Словения.

И в тези сложни политически отношения това може да се нарече и една малка политическа проидобивка - да осигурим константа в рамките на председателството на ЕС, която ще държи нашето европейско досие високо в дневния ред на ЕС, със сигурност с фокус върху отстраняването на блокадата от страна на България. Това представлява и важно послание, че ЕС не е вдигнал ръце нито от страната, нито от региона, а активно участва в решаването на предизвикателствата в тези страни, добави Османи.

Той подчерта, че в периода, който е пред нас, ще продължим да произвеждаме резултати от реформите, за които настоява ЕС, които са в полза на нашите граждани, както и да инвестираме в добросъседските отношения, тъй като накрая единствената постоянна константа е географията и нея не можем да променим.

Той посочи, че Северна Македония се намира в центъра на Европа и като регион сме обкръжени от всички страни със страни-членки от ЕС.

Само с кратък поглед върху картата на Европа става логично и ясно, че регионът наистина представлява част, която липсва за обединението на континента. Това неминуемо ще се случи, по-рано или по-късно, заяви Османи, изразявайки надежда, че ще бъде съкратено ненужното отлагане, което е от общ интерес.

Словенското председателство на ЕС, което започна на 1 юли, се опира на четири приоритети - устойчивост, възстановяване и стратегическа автономия на ЕС, Конференция за бъдещето на Европа, европейски начин на живот, върховенство на закона и еднакви критерии за всички, благонадежден и сигурен Еворопейски съюз, който е способен да осигури сигурност и стабилност в съседните страни./Дир.бг