Смъртните случаи в Англия от заболявания на черния дроб, свързани с прекаленото пиене на алкохол, са скочили през 2020 г. с безпрецедентните 21%, съобщи Public Health England (PHE) - агенция към министерството на здравеопазването и социалните грижи. Официалните данни потвърждават притесненията от първата година на пандемията, че при принудителното затваряне по домовете хората с проблем с алкохора пият още повече.

Данни за потреблението показват 24% увеличение на обемите алкохол, продавани в магазини и супермаркети между март 2020 г. и март 2021 г. в сравнение с предходните 12 месеца.

При това увеличението не е разпределено равномерно между отделните групи потребители. Купувалите повече алкохол преди пандемията са групата, която е увеличила покупките след избухването ѝ.

Розана О'Конър от PHE припомни в изявление, че заболяванията на черния дроб са вторият по големина фактор за ненавременна смърт на британци в работна възраст.

В реални измерения увеличението е от 5819 на 6983 смъртни случая, свързани с алкохол. От тях 80% са заради причинено тежко увреждане на черния дроб. В годината преди пандемията увеличението на тези случаи е било 3%, т.е. 7 пъти по-малко. Случаите на алкохолно отравяне са намалели през 2019 г. с 5%, за да се увеличат с 15% през 2020 г.

Здравната система в страната има препоръчителни мерки за консумирането на алкохол от възрастни - не повече от 14 единици в рамките на една седмица. Британската единица се равнява на 10 мл (или 8 грама) чист алкохол, които организмът би трябвало да обработи за 1 час. Образно казано, в бутилка вино има 10 единици, в една бира има малко над 2 единици, а при по-силните британски бири този показател стига до 3 бири.

По този показател с 59% за наблюдавания период сеа се увеличили британците, признаващи пред лекари, че пият опасно много - над 50 единици при мъжете и повече от 35 единици при жените.

Дневник