Епидемиологичната обстановка в Европа се усложнява, като все повече региони излизат от ниските зони за разпространение според картата на риска от COVID-19, която европейската здравна агенция публикува всеки четвъртък.


Цялата територия на Португалия и Испания вече са в червено. Испанските региони в зоната на най-висок риск с над 500 инфектирани на 100 хил. жители се увеличават. В тъмночервено остават и Кипър, Люксембург и големи части от Нидерландия. За районите с най-висок риск пътуването не е препоръчително, а властите могат да изискват тестване и карантина при завръщане.

Няколко туристически района на Гърция преминават в червената зона (200-500/100 хил.), сред които Тесалия, Йонийските и Егейските острови. В червено преминават още Корсика и Ирландия.

В зони със среден риск, който не изисква допълнително тестване и карантина, влизат по- голямата част от Франция, Лацио, Сицилия и Сардиния, също любими летни дестинации.

България, както и по-голямата част от Централна и Източна Европа все още са в зелената зона с ниско разпространение на инфекциите.

Дневник