ЕС е готов на гъвкавост, но няма да предоговаря споразумението за Брекзит, написа в "Туитър" председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след телефонен разговор с британския премиер Борис Джонсън по повод инициативата на Лондон за промени в реда за търговията със Северна Ирландия.

"ЕС ще продължи да бъде креативен и гъвкав в рамките на протокола (за Северна Ирландия - б.а.), но няма да предоговаряме. Трябва заедно да гарантираме стабилността и предвидимостта в Северна Ирландия", написа Фон дер Лайен.

В сряда британският министър за Брекзит Дейвид Фрост заяви, че Лондон ще денонсира протокола и ще поиска условията в него да се предоговорят. Протоколът е част от сделката за Брекзит и предвижда в Северна Ирландия да се запазят правилата за общия пазар на ЕС, за да не се разделя остров Ирландия след излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз в началото на годината.

Заради договорката всички стоки, които се внасят от Великобритания в Северна Ирландия подлежат на митнически контрол, на който се възпротивиха големите вериги заради допълнителната административна тежест, свързана с попълване на множеството документи, изисквани за внос на стоки в ЕС.

Британският премиер Борис Джонсън призова Фон дер Лайен да разгледа сериозно предложенията на Великобритания, съобщи Ройтерс.

"Премиерът заяви, че начинът, по който протоколът действа в момента, е неустойчив. Той каза, че решенията не могат да бъдат намерени чрез съществуващите механизми на протокола и затова бихме изложили предложения за значителни промени в него", заяви говорител на Джонсън.

Засега не са планирани срещи между Брюксел и Лондон за започване на разговорите.

Дневник