Огнище в Китай обхвана 20 града
Милиони китайци днес бяха тествани за COVID-19 в няколко големи града в Китай в опит да се овладее ръстът на новите случаи на заразата, предаде "Франс прес".

Китай установи днес 75 нови случая на коронавирус, от които 53 са случаи на местно предаване.
Епидемичното огнище, появило се на летището в Нанкин в края на юли, вече се разпространи в повече от 20 града и над десетина провинции.

Китай е изправен пред най-тежката вълна от инфекции от няколко месеца насам. Властите отдават този ръст на новите случаи на разпространението на силно заразния вариант Делта на вируса в пика на туристическия сезон в страната, когато нараства интензитетът на използване на въздушния транспорт.

След като установиха, че някои от заразените са били ваксинирани, китайските здравни власти заявиха, че това е "нормално", и напомниха за важността на ваксинациите и спазването на строгите противоепидемични мерки.

Фаучи изключи ново затваряне в САЩ
САЩ няма да се върнат към локдауните въпреки нарастващите рискове от варианта Делта на коронавируса, заяви днес Антъни Фаучи, водещият американски експерт по заразни болести, предаде "Ройтерс". "Не мисля, че ще станем свидетели на локдауни", каза Фаучи, който е и директор на Националния институт по алергии и заразни болести, в предаването "Тази седмица" (This Week) на телевизия Ей Би Си.

"Смятам, че имаме достатъчния процент хора в страната - недостатъчен за да разбием епидемичния взрив - но според мен все пак достатъчен, за да не позволим да изпаднем в ситуацията, в която бяхме миналата зима."

Макар Фаучи да не смята, че САЩ ще трябва да затварят отново, както стана миналата година, той предупреди в ефира на Ей Би Си, че "нещата ще се влошат" с оглед на продължаващото разпространение на варианта Делта. "В нашата страна имаме сто милиона души, които имат право да бъдат ваксинирани, но които не се ваксинират", каза той.

Средният брой на новите случаи, който се отчита всеки ден, почти се е удвоил за последните десет дни, а броят на хоспитализираните пациенти в много щати рязко се увеличава, става ясно от анализ на "Ройтерс".

Великобритания предлага на младите пица срещу ваксина
Ресторанти, приложения за споделени пътувания и за доставки на храна се включиха във ваксинационната кампания във Великобритания. Те предлагат отстъпки и дори безплатна пица в опит да убедят младите да запретнат ръкави и да се ваксинират, съобщи "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Програмата, обявена вчера от министерството на здравеопазването и социалните грижи, цели да ускори ваксинацията сред хората под 30 години. Въпреки че над 90 процента от пълнолетните в страната имат поне по една доза ваксина, във възрастовата група 18-30 години делът е около 60 процента.

Здравният министър Саджид Джавид благодари на бизнесите, че взимат участие и призова хората да се възползват от офертите.

Приложенията за споделено пътуване "Юбър" и "Болт", за доставки "Деливъру" и ресторантите "Пица пилгримс" са сред компаниите, които предлагат стимули.

Чехите могат да се върнат в дискотеките (ако са ваксинирани)
Чехия смекчи вчера допълнително мерките, въведени заради коронавируса, предаде ДПА.
Хората, които са ваксинирани, имат отрицателен резултат от тест или наскоро са оздравели от COVID, сега отново имат право да танцуват в дискотеките, които са отворени от известно време. Досега танцуването бе забранено заради риск от инфекции.

Отпадат ограниченията за броя на хората в плувните басейни. На спортни и културни прояви могат да присъстват до 7000 души на открито 3000 души на закрито, ако имат COVID паспорти.

Правителството оправдава смекчаването на мерките с факта, че ситуацията се е стабилизирала. Според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията броят на новите инфекции на 100 хил. души в Чехия е спаднал до 26.75.

Хиляди протестираха в Берлин срещу мерките, стотици са задържани
Хиляди хора излязоха вчера в Берлин, за да протестират срещу наложените от германското правителство противовирусни мерки. Те нарушиха забраната за събирания, което доведе до сблъсъци с полицията и задържането на около 600 демонстранти, предаде "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Местните власти забраниха няколко протеста през уикенда, но демонстрантите в Берлин не се подчиниха на разпорежданията. Столичната полиция разположи над 2000 полицаи, за да разпръснат демонстрациите. Докато множествата преминаваха от берлинския квартал Шарлотенбург през парка "Тиргартен" към Бранденбургската врата, полицията предупреди с високоговорител, че ще използва водни оръдия, ако протестиращите не се разпръснат.

Въпреки че броят на новите случаи на коронавирус в Германия остава нисък в сравнение със съседните страни, Делта вариантът доведе до скок на инфекциите през последните няколко седмици. Вчера бе съобщено за 2097 нови случая, което е с над 500 повече от предходната неделя. "Те опитаха да пробият полицейския кордон. Това доведе до използването на сълзотворен газ, на палки и физическо насилие", съобщи в "Туитър" полицията в Берлин, цитирана от "Франс прес".

Говорител на полицията посочи, че 5000 души са взели участие в протеста и че над 600 са били арестувани.
Демонстрацията бе организирана от движението "Кверденкер" ("Нестандартно мислещи"), което се наложи като основен критичен глас срещу санитарните рестрикции в Германия. Движението е съставено от привърженици на конспиративни теории, антиваксъри, крайнолеви и крайнодесни. Някои демонстранти издигнаха плакати с надписи "Свобода" и "Не на диктатурата на Короната". Малцина носеха маски.

Германия облекчи през май много от въведените заради коронавируса ограничения, в това число отвори ресторантите и баровете. Все още обаче много дейности като храненето в ресторанти на закрито или отсядането в хотел изискват удостоверение за ваксинация или отрицателен резултат от тест за коронавирус.

Дания облекчава някои мерки
Дания облекчи днес няколко мерки срещу коронавируса, предаде ДПА, цитирана от БТА. Отпада ограничението за капацитета на обществения транспорт, а задължението учениците и студентите да се явяват на два теста седмично става само препоръка.

Места като театри и кино салони с по-малко от 500 зрители, както и музеи, увеселителни паркове и зоологически градини, вече не трябва да изискват доказателство за ваксинация или тест при достъп.

Дори в спортните съоръжения няма да се изискват доказателства за ваксинация или тест, но са възможни случайни проверки в залите. При футболни мачове отново ще се допускат фенове на стадиона. Допълнително отхлабване на мерките се очаква на 1 септември, когато трябва да бъдат премахнати ограниченията за нощния живот: алкохол ще може да се продава отново през нощта и дискотеките ще отворят. При посещение на ресторанти, фестивали или услуги, свързани с тялото, вече няма да се изискват сертификати за ваксинация и тестове.

На 1 октомври се предвижда да бъде отменен така нареченият здравен пропуск.

Дневник