ЕС се съгласи да плати по-висока цена за новите поръчки на ваксини срещу COVID-19, тъй като изисква да бъдат спазени по-строги условия, заявиха представители на европейските институции пред "Ройтерс" в отговор на критиките за поскъпване на ваксините.

В неделя "Файненшъл таймс" съобщи, че ЕС се е съгласил да плати на "Пфайзер" и "Бионтех" по 19.5 евро за доза. Еврокомисията подписа през май споразумение за резервиране до 1,8 млрд. дози за 2022-2023 г. Първите договори с компанията, сключени в края на миналата и през тази година, са на цена 15.5 евро.

Въпреки това цената е по-ниска от тази, на която САЩ се съгласиха да платят по последната си поръчка през юли, пише "Ройтерс".

Цената на дозата от ваксината на "Модерна" се повиши до 25.5 долара, посочва вестникът, позовавайки се на сделка за 300 млн. ваксини спрямо 22.6 долара при първоначалната сделка за 160 милиона дози.

Евродепутатът от крайно дясната италианска партия "Пет звезди" Тизиана Бегин заяви пред "Ройтерс", че ЕС е измамен и че поскъпването е необяснимо.

Министърът на европейските въпроси на Франция Клемент Бон каза пред френското радио RFI в понеделник, че по-високите цени са резултат от по-строгите клаузи за производство и доставки.

Служител на Еврокомисията коментира пред "Ройтерс", че производителите са вдигнали цената след появата на доказателства за ефикасността на ваксините и за положителния им ефект върху възстановяването на икономиката.

Преговорна сила

За разлика от "Астра Зенека" и "Джонсън и Джонсън", които имаха проблеми с доставките и станаха обект на ограничения заради някои странични реакции, преговорната сила на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна" се увеличи.

Говорител на "Пфайзер" отказа да коментира европейските цени, но заяви, че последният договор с ЕС е различен от първоначалните, включително по въпроси, свързани с производството и доставката.

"Модерна" не отговори на искането на "Ройтерс" за коментар.

Европейската комисия, която координира преговорите с производителите на ваксини заедно с представителите на правителствата на ЕС, отказа да коментира тази история, като се позова на клаузите за поверителност.

По-рано тази година законодатели, медии и някои анализатори разкритикуваха ЕС, че е търсил свалянето на цените на ваксините срещу COVID-19, което е допринесло за първоначалните забавяния в кампанията за ваксинация.

"Лесно е да критикувате ЕС, защото той харчи малко и закъснява или защото харчи твърде много", казва Джована де Майо, президент на американския мозъчен тръст "Брукингс".

"Реалността е много по-сложна и може би е правилно да се даде приоритет на достъпа до ваксини, а не на разходите предвид скоростта, с която се разпространява вариантът "Делта".

На 23 юли Вашингтон купи допълнителни 200 млн. ваксини от "Пфайзер" на цена 24 долара за доза (20.1 евро), съобщи компанията, спрямо 19.5 долара по първия договор за ваксини.

"Пфайзер" каза, че по-високите цени в САЩ отразяват инвестициите, необходими за производството, пакетирането и доставянето на нови формули на ваксината, както и допълнителните разходи за производството на по-малки размери опаковки, подходящи за "отделни офиси, включително педиатри".

Произведено в ЕС

Когато ЕС договори през май третата си сделка за доставка с "Пфайзер" за 1.8 млрд. дози, комисията заяви, че новият договор изисква ваксините да се произвеждат в ЕС, а основните компоненти да се доставят от региона. В първите си сделки за доставки ЕС изискваше само ваксините, но не и техните компоненти да се произвеждат в Европа.

Концентрирането на производството в ЕС може да помогне за гарантиране на доставките сега, когато производствените линии са добре установени, но също така е вероятно да увеличи разходите.

За разлика от първия договор, според който "Пфайзер" е трябвало само да положи "най-добрите разумни усилия" да изпълни обещания за доставки, сега Европейската комисия съобщи, че съгласно новия договор "от началото на 2022 г. доставките за ЕС са гарантирани".

Друга голяма промяна е появата на варианти и опасенията, че ваксините може да не са ефективни срещу тях. Представители на ЕС заявиха, че правителствата могат да откажат да купуват ваксини, които не предпазват от варианти, докато от компаниите ще се очаква бързо да адаптират ваксините си, което ще се случи потенциално на значителна цена.

Дневник