Германия ще започне през септември да предлага поставянето на трета, подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 на уязвими лица като пенсионери и хора със слаба имунна система. Здравните министри на 16-те германски провинци се договориха ваксинациите да се правят с иРНК-ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", независимо каква ваксина е била приложена преди това.

Ваксинацията ще бъде направена достъпна и за всички деца на възраст от 12 до 17 г.

Решенията отразяват опасенията в Германия, че вариантът "Делта", може да наложи връщане на ограниченията и затварянията по време на изборите през септември.

Досега малко над 52% от населението на Германия е напълно ваксинирано и около 62% са получили поне една доза, уточнява Ройтерс. Ваксинирането на децата между 12 и 17 г. е доброволно, както и за останалата част от населението, и ще се извършва само след съгласието на родителите и медицински преглед, който изключва сериозни рискове за здравето, казаха министрите. Около 10% от 4.5 милиона деца в тази възрастова група вече са напълно ваксинирани.

Германия регистрира 1766 нови случая във вторник. Средната седемдневна заболеваемост е малко под 18 на 100 хил. души население в понеделник.

Дневник