Властите в Атина и района около столицата помолиха жителите да останат в домовете си, ако не е крайно необходимо да излязат, и да ползват плътни маски навън, докато пожар северно от града продължава да се разраства неконтролирано.

Над 500 пожарникари, с 9 хеликоптера и 5 самолета, полицаи и военни се опитват да овладеят стихията по склоновете на Парнита - планина, която е част от национален парк в Атика.

Гърция дни наред се бори с горски пожари в различни точки, подобно на съседните Турция, Северна Македония, Албания, Италия и други в региона.

Щетите предстои да се оценят, но премиерът Кириакос Мицотакис заяви вчера, че ако има утеха, тя е в липсата на жертви до момента.

Властите препоръчват за излизащите да ползват маски N95, KN95 или FFP2, които пазят от частиците PM2.5, отделяни в момента в много висока концентрация във въздуха в столицата заради пожарите.

Причина гръцките служби за гражданска защита да не препоръчват да се излиза навън е и най-силната гореща вълна от десетилетия. В Лангадас, град край Солун, температурите достигнаха 47.1 градуса по Целзий вчера, в две индустриални зони на Атина - 45 градуса, в югозападната част на Пелопонес бе измерена и 46.1 градуса. Очаква се температури над 40 градуса да бъдат отчетени и днес на различни места в страната.

Дневник