117 са новите случаи на коронавирус в област Шумен зa периода от 9 август до 15 август. За предходния период техният брой е бил 49. Налице е увеличена и 14-днeвнaтa зaбoлeвaeмocт oт COVID-19 в oблacттта, констатират от Регионалната здравна инспекция. 

„Наблюдава  се  увеличаване  на  броя  на  лицата  с  потвърден  положителен  резултат  за коронавирус във възрастовата граница до 19 г. С наближаване началото на учебната година, РЗИ–Шумен апелира родителите на деца с навършени 12 години да се възползват от възможността да ги имунизират с разрешените ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“, които са налични в областта“,  призовават здравните власти.

За изминалата седмица дете на 10 месеца от гр. Шумен е най-малкият жител, положителен за коронавирус. Жена на 87 години от Шумен е най-възрастният, който се е заразил.

Сред положителните 117 случая през седмицата  82  са на жители от град Шумен, а останалите са от Браничево, Капитан Петко, Веселиново, Бяла река, Памукчи, Каравелово, Дибич, Тушовица, Студеница,  Средковец, Коньовец, Веселиново, Гусла, Янково, Нови пазар, Велики Преслав и Смядово.

Общо за област Шумен случаите с регистрирани положителни проби за COVID-19 в Единната информационна система са 10 016 души.
 
От началото на пандемията починалите с коронавирус в област Шумен достигнаха 602 души. Поставени под карантина в област Шумен към 16 август са 490 души.

До момента са ваксинирани 44 158 души от Шуменска област, от които 21 330 са тези със завършен ваксинационен курс. За периода от 9 август до 15 август 2021 г. са поставени общо 1 473 дози ваксини.  

РЗИ – Шумен продължава да организира т.нар. „зелени коридори“ със свободен достъп до ваксини срещу COVID-19 в общо 6 имунизационни кабинети за територията на областта. Графикът за работа на ваксинационните пунктове се публикува своевременно на сайта на РЗИ –  Шумен: www.rzi-shumen.net.  

Имунизации  се правят с всички налични ваксини в РЗИ  –  Шумен: „Пфайзер“ „Модерна“, „Астра Зенека“ и „Янсен“.

ШУМ.БГ