Общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан пуснаха обща обществена поръчка за фирма за сепариране на отпадъците. Готови са да платят 3,6 млн. лв. без ДДС за 3 години.

Това е трети опит на общините, ползващи дивдядовското регионалното депо за отпадъци, да намерят сепарираща фирма. Старият договор с “Евро импекс” ООД изтече, след което оттам поискаха няколко пъти по-висока цена, за да продължат дейността - 120 лева за тон отпадък.

В момента отпадъците на няколко общини се извозват директно на сметището край “Дивдядово”, за което плащат на Регионалната екоинспекция такса от около 50 лева за тон.

С новата обществена поръчка общините Шумен, Велики Преслав и Каспичан се надяват да спестят пари, като залагат пределна цена за тон от 23,33 лв. без ДДС. 

Друго условие е сепариращата фирма да успява да оползотворява най-малко 30% от постъпващия отпадък. Според направения морфологичен анализ на боклука на община Шумен рециклируемите отпадъци са 33,21%.

Ако се намери сепарираща фирма, то тя трябва за своя сметка да извозва неподлежащия на рециклиране отпадък към депото в “Дивдядово” и към старата кариера за минерални отпадъци и пръст в Златна нива.

ШУМ.БГ