Фестивал на динята ще се проведе на 21 август, събота, в шуменското село Салманово. Празникът ще започне от 17 часа в парка на селото, съобщиха от пресцентъра на община Шумен.

В съпътстващата програма на фестивала ще има дефиле на плашилата, като тази година ще се включат и от казанлъшкото село Шейново. Ще бъде подредена изложба от близо 60 рисунки на деца от София, Враца, Казанлък, Попово, Бургас, Русенско, Плевенско и Шуменско, които участваха в онлайн изданието на конкурса за динята.

Кулминацията на празника е изборът на най-голямата диня, която ще бъде претеглена на място и разрязана след това на площада.

„Винаги е много весело, шумно и интересно както за участниците, така и за гостите. Надяваме се отново да се получи многолюден и хубав празник на селото“, казва читалищният секретар Росна Грудева, цитирана от общинския пресцентър.

За настроението на участниците, гостите и публиката ще се погрижат самодейци от село Николово, Русенско и от читалищата в селата Хан Крум, Троица, както и групи от Салманово. Специален гост на празника е Райко Кирилов – един от най-обичаните български народни певци.

Организатори на събитието са Община Шумен, кметството в Салманово и Народното читалище „Развитие – 1895“.

По време на фестивала в село Салманово от 17.00 до 22.00 часа временно се затваря за движение ул. „Шипка“ в участъка от кръстовищата с улиците „Добри Алексиев“ и „Камчия“.

ШУМ.БГ