Адвокати, бивша библиотекарка, детска учителка и офис сътрудник са кандидатите за поста обществен посредник на община Шумен. Днес комисия отвори и прегледа  документите на мераклиите. Предстои събеседване с всеки.

Припомняме, че омбудсманското място в Шумен е свободно от март след максималните по наредба два мандата на Иван Капралов. Проведеният през април конкурс не избра нов, тъй като спечелилият конкурса адвокат Стоян Стоянов не получи одобрението на Общинския съвет.

В новия конкурс участват петима кандидати.

Адвокатът и председател на Ловно-рибарско дружество “Сокол” Стоян Стоянов отново е сред тях. Той е на 56 години, юрист по образование и адвокат по професия от 1994-та. 

38-годишната Ренета Петкова е вторият кандидат за поста. Тя е завършила икономика в Шуменския университет, криминалистика във варненския Свободен университет и сега учи последна година "Право" в Русе. Има дълъг опит в администрацията на различни фирми.

Желание да стане омбудсман е заявила и 61-годишната Катя Шалапатова. Тя в момента е адвокат към Шуменската адвокатска колегия, но дълги години е била библиотекар, главен библиотекар и ВРИД директор на РБ “Стилиян Чилингиров”. Има две висши образования – българска филология и право.

60-годишната Антоанета Карастоянова е завършила предучилищна педагогика в Шуменския университет. 18 години е работила по специалността си в детска градина във Варна, а след това и в Каолиново и Климент.

Последният кандидат за обществен посредник е юристът Красен Пейчев. Той е на 69 години и с най-дълъг стаж като адвокат в областния град. Завършил е право в института на МВР през социализма.

На 9-ти септември петимата ще бъдат препитани от комисия с председател нотариус Ася Асенова. Всеки от тях ще отговаря на 3 общи въпроса, а след това и на конкретни, зададени от членовете.

После за избора на омбудсман са нужни гласовете на 2/3 от общинските съветници. Ако бъде избран, мандатът му ще е 4-годишен, а заплатата - 80% от тази на кмета на общината.

ШУМ.БГ