Общинският съвет в Шумен не избра нов обществен посредник. Кандидатурата за поста бе една - на адв. Стоян Стоянов, а съветниците с таен вот трябваше да решат дали той да стане омбудсман в следващите 5 години. За това бяха нужни 28 гласа.

След тайното гласуване председателят на комисията по избор Светозар Петков съобщи, че в гласуването са участвали всички 41 съветници. Една е недействителната бюлетина. „За“ кандидатурата на Стоян Стоянов за омбудсман са гласували 21 съветници – недостатъчно за избор.

Предстои Общинският съвет да открие нова процедура за избор на обществен посредник. Постът е вакантен повече от два месеца, след като предходният омбудсман Иван Капралов подаде оставка.

С второ тайно гласуване съветниците не присъдиха званието „Почетен гражданин на Шумен“ на литературния критик Иван Карадочев. Той бе предложен за наградата от Дружеството на писателите в Шумен, а номинацията му бе подкрепена от проф. Христо Трендафилов – носител на званието „Почетен гражданин на Шумен“ и от Николай Калев – член на УС на клуб „Култура за Шумен“.

В гласуването участваха всички 41 съветници. 1 бюлетина се оказа недействителна. 27 от  съветниците бяха „за“ удостояването на Карадочев с почетното отличие, но за да му бъде то  присъдено бяха необходими 28 гласа.

ШУМ.БГ