Румънският парламент свали изкаралото девет месеца правителство на малцинството на премиера Флорин Къцу с вот на недоверие, предаде "Ройтерс". Къцу изгуби поста си заради гласовете на бивш центристки съюзник, социалдемократите и ултранационалистите.

Междувременно ключови партии заявиха, че ще работят за връщане на предишната коалиция на мнозинството на власт скоро. В последния месец Румъния е в политическа криза, която заплашва икономическото възстановяване от пандемията и усилията за намаляване на дефицита.

"Правителството на Къцу падна с голямо мнозинство, далеч над необходимия минимум (от 234 гласа)", заяви депутат от опозицията, който наблюдаваше процеса. Окончателното преброяване показа, че 281 депутати и сенатори са гласували за свалянето му.

Къцу остава служебен премиер, докато друг бъде гласуван в парламента. Коалицията му се разпадна миналия месец, след като центристката USR (Съюз за спасение на Румъния) оттегли министрите си в спор за фонд за регионално развитие. След като кабинетът остана без мнозинство, бе внесен вот на недоверие от USR, която отказа да се върне в правителството, докато Къцу е премиер.

Президентът Клаус Йоханис призова политическите партии да започнат консултации за ново правителство, преди да назначи следващия премиер, който най-вероятно ще е от центристката Либерална партия на Къцу, съюзник на държавния глава.

    "Румъния трябва да се управлява. Ние сме в пандемия, криза с цените на електроенергията... и сега политическа криза. Нуждаем се повече от всякога от зряла политическа позиция."

Клаус Йоханис, президент на Румъния

"Ройтерс" отбелязва, че предсрочни избори са малко вероятни, тъй като парламентът ще трябва да отхвърли две поредни предложения за премиера от Йоханис за 60 дни. Коалиционните партии казват, че са склонни да възстановят правителството бързо предвид настоящите икономически предизвикателства.

Йоханис и коалиционните партньори, включително етническият унгарски UDMR и USR, заявиха, че настоящата, тристранно настроена политическа структура, ориентирана към реформи, е най-добрата рецепта за Румъния, докато отговаря за план за възстановяване за 29.2 млрд. евро, подкрепена от ЕС. Най-вероятният резултат е възстановяване на предишната коалиция, но с различен премиер заради новото условие на USR.

Дневник