Изследователите Бенямин Лист и Дейвид Макмилан получиха Нобеловата награда по химия заради разработката на асиметрична органокатализа.

Това съобщи Нобеловият комитет минути преди да започне официалното изявление. Причина за разминаването вероятно е, че церемонията се отложи с 10 минути.

Нобеловата награда по химия е третата, връчена тази седмица, след тези за медицина и физика.

В "Туитър" Нобеловият комитет обясни, че откритието се състои в създаване на нов, необикновен инструмент за изграждане на молекули, който може да се използва за разработката на нови лекарства и е помогнал да се направи химията "по-зелена".

"Повечето химични реакции са много бавни и трябва да им помогнем," а дълги години са познати само метали и ензими като катализатори, без да е известно, че може да се използват малки органични молекули. Откритието на Макмилан и Лист преди двайсетина години създава "напълно нов начин" на мислене как да се изграждат молекули, а човечеството вече обира ползите, обясни Пернила Стапседе от Нобеловия комитет.

Дейвид Макмилан, роден през същатавъв Великобритания и защитил дисертация в САЩ, работи за Принстън след някои ключови открития в Бъркли. Той работи с метални катализатори, които влагата лесно унищожава, и трси начини да разработи по-устойчиви катализатори, един от които се оказва отличен за органичната органокатализа.

Роденият през 1968 г. Бенямин Лист, директор на института "Макс Планк" в Мюлхайм на Рур, се чуди дали е необходим цял ензим за катализа, или процесът може да се сведе до аминокиселина.

"Днес имаме нов, мощен инструмент за създаване на органични молекули," като органичната катализа се счита за много по-устойчива и природосъобразна от металната, отбелязват от Нобеловия комитет. Всяка от стъпките при металната катализа оставя отпечатък в околната среда. Ползата излиза отвъд пределите на фармацевтиката и медицината; изследователите вече могат "ефикасно да изграждат всякакви неща от нови лекарства до молекули, които улавят светлината в соларните клетки".

В много отрасли на индустрията и полета на изследвания има зависимост от изграждането на нови, функционални молекули - дори за съхраняване на енергия в батерии или за материя, от която да се направят леки обувки за бягане. Същевременно при сравнението на способността на природата и да изгражда молекули "дълго бяхме заклещени в Каменната ера", отбелязва комитетът в информация за наградата.

Дневник