Талибаните решиха да разпродават имущество на служители от предишната власт, напуснали Афганистан, в опит да обслужват задълженията ѝ към чужди електроенергийни компании, съобщава частната телевизия "Толо нюз".

Парите трябва да покрият основно сметки за електроенергия към Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Иран според директора на енергийната корпорация ДАБС Сафиулла Ахмадзай. Може да спрат електроподаването "когато поискат", каза за "Ал Джазира" Ахмадзай.

Само четирите съседни държави трябва да получат от Афганистан 62 млн. долара. Освен имоти на избягали служители ще бъдат засегнати и живеещи в страната, които не плащат с месеци или години.

Според ДАБС предстои назначеното от талибаните правителство да одобри този ход, който може да покрие краткосрочните задължения на страната, но не и да реши проблема ѝ дългосрочно.

Сушата тази година усложнява генерирането на електричество от местни ресурси, сред които е енергията от ВЕЦ (страната задоволява сама едва малко над една пета от нуждите си).

Потенциал за напрежение

От изброените съседи на Афганистан идват около 78% от електричеството на страната. Около половината е от трите централноазиатски, като между Афганистан и Таджикистан има напрежение по други теми в последните дни. Таджикистан например приюти лидери на съпротивата като бившия вицепрезидент Амрулла Салех; между Душанбе и Кабул се разменят остри реплики в последните седмици.

Четирите страни не са получавали нищо за услугата вече месец и половина - откакто талибаните овладяха Кабул и почти цялата останала територия. При това неплатените към средата на август задължения вече обхващаха няколко месеца. ДАБС потърси помощ от ООН с искане да бъдат предоставени 90 млн. долара за справяне с проблема и покриване на още от по-нататъшните задължения - месечната сметка варира между 20 и 25 млн.

За талибаните сметките за електроенергия са само малка част от икономическите проблеми в момент, когато страната се изправи пред хуманитарна криза, потенциална нова коронавирусна вълна и спор със Съединените щати за държаните там резерви на афганистанската централна банка.

"Кабул може да потъне в мрак през зимата"

Кадрите на движението твърдят, че засега няма непосредствена опасност за електроснабдяването, тъй като Афганистан има традиционно добри отношения със съседите. Освен това достъп до електричество към момента имат едва 38% от жителите, и то не заради проблеми с подаването.


За "Ал Арабия" обаче бившият ръководител на ДАБС Дауд Нурзай обяснява, че ако не се вземат спешни мерки, "може да се стигне до хуманитарна катастрофа. "Кабул е застрашен да потъне в мрак с идването на зимата", отбелязва телевизията с уточнението, че почти цялото електроподаване на Кабул е благодарение на мощности в Централна Азия.

Същевременно, ако в момента няма проблем със запасите на енергия в Кабул, то е, защото талибаните спряха да нападат електропреносната мрежа, свързваща града с Централна Азия (след като вече владеят столицата), и защото в хаоса след смяната на властта не работят голяма част от индустриалните, правителствени и военни обекти, които преди това бяха ключови потребители на ток.

Дневник