Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото противоречи на националната конституция, постанови Конституционният трибунал във Варшава. Така за пръв път в историята на Европейския съюз лидер на страна член успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия договор на съюза, коментира Би Би Си.

Настойчивостта на правителството във Варшава поставя под въпрос и десетки милиарди евро от фондовете и помощните планове на ЕС за страната. С днешното решение трибуналът, еквивалентен на Конституционния съд в България, фактически отказва да признава повече решения на Съда на Европейския съюз. Без възможност висшата съдебна инстанция на ЕС да се произнася по спорове, засягащи правната рамка и да защитава финансите на съюза, средствата за Полша може да бъдат замразени безсрочно. Частни и публични инвеститори може да се оттеглят, ако преценят, че така и техните средства и интереси не са защитени достатъчно.

Първата реакция на Европейската комисия е, че случилото се предизвиква "сериозна загриженост". В съобщението се напомня, че "законите на ЕС имат върховенство над националното законодателство, включително върху конституционните текстове".

"Всяко решение на Съда на ЕС е задължително за властите във всички страни членки, включително за националните съдилища", допълва Еврокомисията. "Няма да се поколебаем да използваме правомощията си съгласно договорите, за да защитим всеобщото прилагане и интегритета на съюзното законодателство."

Предизвикателството отправи през март полският премиер Матеуш Мазовецки от консервативнота партия "Право и справедливост". Той поиска да обори решение на Съда на ЕС, съгласно което прокараната от правителството през 2018 г. нова система за избор на съдии в Полша противоречи на законите на ЕС. На практика Моравецки иска полските съдии да не прилагат тези закони, за да оспорват легитимността на съдиите, назначени след промените в Полша. Тези промени бяха критикувани от Европейската комисия и множество международни правни организации заради това, че подкопават независимостта на правораздавателната система и увеличават политическия контрол над съдилищата.

В момента Конститционният трибунал е доминиран от съдии, симпатизиращи на "Право и справедливост". Част от тях са бивши членове на тази партия. Днес съдиите решиха, че полски съдии не бива да се позовават на правото на ЕС, за да твърдят, че техни колеги не са независими.

През септември Европейската комисия поиска съдът в Люксембург на наложи глоба, която Полша да плаща всеки ден, докато продължава да действа новата камара на Върховния съд, овластена да санкционира съдии за съдържанието на техните решения. Според оспорващи тази част от правосъдната реформа камарата се употребява за наказване на съдии, критични към промените на правителството в правораздаването.

На този етап е важно да се отбележи, че решението още не е влязло в сила. Това става, когато то се публикува в Държавен вестник и това обикновено става до няколко дни. Но кореспондентът на Би Би Си напомня, че предизвикалото многохилядни протести решение за почти пълна забрана на абортите в Полша бе публикувано от правителството цели 3 месеа по-късно.

Този трик може да бъде приложен и сега, защото Брюксел още не е одобрил полския План за възстановяване, в който са предвидени 57 млрд. евро от ЕС. Докато въпросът се обсъжда с Европейската комисия, тя заяви, че жалбата на премиера Моравецки пред Конституционния трибунал бави одобрението. Възможно е Варшава да е опитвала да извива ръце, но подобна тактика е доста рискована, защото сега напрежението рязко ще се увеличи. Включително защото правителството води битки и за върховенството на закона, ценностите на ЕС, свободата на медиите, правата на ЛГБТ общностите и др.

"Право и справедливост" отрича да има планове за Полекзит и настоява, че само извършва реорганизация на правораздавателната си система, прави я по-ефективна и я прочиства от останките от влияние от времената на комунизма, за което има суверенни права.

В четвъртък съдия Бартоломей Сочански заяви, че "в полската правна система Договорът за ЕС е подчинен на Конституцията и, подобно на всяка друга част от полската правна система, трябва да се съответства на Конституцията".

Коментърат на Моравецки бе, че "в Полша висшият правен акт е Конституцията и всички европейски регулации, действащи в Полша, трябва да съответстват на Конституцията". "Това важи и за правосъдната система и ЕС няма какво да кажет ук", добави той.

В решението си Конституционният трибунал казва, че не само има право да проверява дали законите на ЕС съответстват на Конституцията, но и да се произнася по решенията на Съда на ЕС.

Дневник