Дмитрий Муратов, който днес подели Нобеловата награда за мир с филипинската журналистка Мария Реса, заяви, че отличието всъщност е за шестимата негови колеги от "Новая газета", убити през последните години заради разкритията си.

"Работех, бях зает. Звъниха ми от Нобеловия комитет, но не вдигнах телефона. Още не съм успял да прочета и цялото съобщение. Ще ви отговоря така - това не е моя заслуга. Това е "Новая газета", цитира думите му ТАСС. "Това са тези, които загинаха, защитавайки правото на хората да имат свобода на словото. Те вече не са сред нас и, изглежда, са решили, че аз трябва да ги съобщя. Това са Игор Домников, Юра Шчекочихин, Анна Степановна Политковска, Настя Бабурова, Наташа Естемирова, Стас Маркелов. Това е истината. Така мисля. Истината. Това е за тях."

Покушенията срещу тях бяха извършени в периода 2000-2009 г., когато страната се управлява от Владимир Путин, като най-прочуто е убийството през 2006 г. на Политковска. Трима бяха убити през 2009 г., сред които Маркелов и Естемирова - той бе адвокат, а тя работеше като правозащитник и сътрудник на организацията "Мемориал" за разкриване зверствата на сталинизма, като междувременно сътрудничеха и на "Новая газета".

Дневник