Договорено е глобално споразумение за 15 процента минимален корпоративен данък, обяви днес Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от "Ройтерс". Ако бъде успешно приложена, това ще е най-голямата данъчна реформа в света за последните 100 години.

Това стана, след като Ирландия, Естония и Унгария най-накрая са дали своето съгласие. 136 от участвалите в преговорите 140 държави подкрепиха споразумението. Кения, Нигерия, Пакистан и Шри Ланка засега се въздържат. Според ОИСР, която играе водеща роля в преговорите, сделката ще обхване 90 процента от световната икономика.

Целта е да бъде прекратена практиката големите компании да укриват данъци или да избягват тяхното плащане. Освен това споразумението трябва да сложи край на започналата преди четири десетилетия надпревара между страните да привличат инвестиции и работни места, като ги облагат с минимални данъци.

Организации като Oxfam обръщат внимание, че "дяволът е в подробностите, включително в сложната мрежа от изключения" в споразумението. В последната минута бе наложен 10-годишен гратисен период, а допълнителни "вратички" на практика оставят споразумението без "зъби", се казва в изявление на тази група.

Преговорите продължиха четири години. Те получиха импулс от икономическата криза, предизвикана от пандемията от новия коронавирус, както и от подкрепата на президента на САЩ Джо Байдън, който встъпи в длъжност през януари, отбелязва "Ройтерс".

"Днешното споразумение ще направи нашата международна данъчна уредба по-справедлива и по-добре работеща. Това е голяма победа за ефективния и балансиран мултилатерализъм", изрази задоволство генералният секретар на ОИСР Матиас Корман.

По оценки на базираната в Париж организация минималният корпоративен данък ще осигури на държавите допълнителни приходи в размер на общо около 150 милиарда долара годишно. Освен това над 125 милиарда приходи от данъци ще бъдат пренасочени към страни, където големите мултинационални корпорации в действителност са извършили съответните дейности.

"Днес направихме поредната важна стъпка към по-голяма данъчна справедливост", изрази задоволство германският министър на финансите Олаф Шолц. Британският му колега Риши Сунак, чиято страна е ротационен председател на Г-7, каза, че споразумението открива пътя към "една по-справедлива данъчна система, при която големите играчи плащат (справедливи данъци там), където правят бизнес".

Министерството на финансите на Швейцария поиска да бъдат взети предвид интересите на малките икономики. Предвиденият от ОИСР срок новите правила да влязат в сила през 2023 г. е невъзможно да бъде спазен, увери то в изявление. Полша, изпитваща притеснения за ефекта за чуждестранните инвеститори, заяви, че продължава да работи по сделката.

Сега тя трябва да бъде представена за одобрение от финансовите министри на Г-20 на 13 октомври във Вашингтон. Окончателното одобрение трябва да дойде на срещата на лидерите на 20-те икономики в Рим в края на месеца. Все още има въпросителна над американската позиция, която частично зависи от изхода на преговорите в Конгреса на САЩ за данъчна реформа.

Страните, одобрили днес споразумението, имат около една година, за да извършат съответните промени в националните си закони, за да влезе тя в сила през 2023 г. Но мнозина официални представители смятат, че този срок е много кратък, допълва "Ройтерс".

Финансовият министър Брюно льо Мер каза в Париж, че Франция ще използва започващото на 1 януари френско председателство на Съвета на ЕС, за да се преведе сделката в закон за ЕС.

Дневник