Уморени от трупащите се обвинения във финансови злоупотреби срещу премиера Андрей Бабиш, чешките гласоподаватели може да изгонят от властта милиардера бизнесмен на двудневните парламентарни избори, коментира "Ройтерс". Те започнаха в 14 часа в петък и приключват в същия час днес.

Той заяви, че ако бъде принуден да мине в опозиция, ще напусне политиката. Но и ще се бори докрай да остане на власт, включително чрез компромис с крайната антиевропейска десница, настояваща за референдум за напускане на ЕС. При неясен победител и неспособност на противниците му да предложат друг премиер, президентът Милош Земан може да остави правителството на Бабиш продължително време. На теория симпатизиращият на Русия и Китай държавен глава дори може да го остави да управлява без вот в парламента чак до президентските избори през януари 2023 г., казва Шон Хенли, преподавател в лондонския University College. Това би създало тежка политическа и вероятно конституционна криза

Симпатизанте на опонентите му казват, че заради скандалите около управлението му Чехия била съсипала доброто си име в чужбина и е време за ново начало. Бабиш прибегна jтоз и път до антибрюкселска и антимигрантска реторика и се обяви против целите на ЕС за намаляване на нивата на въглеродния диоксид. "Не искаме повече Брюксел", каза той, обръщайки се към гласоподавателите във "Фейсбук". "Няма да пуснем нито един нелегален мигрант", заяви той.

Бабиш управляваше в години на увеличаващ се просперитет, но беше и в центъра на разследвания от Европейската комисия за конфликт на интереси, проточило се полицейско разследване по обвинения, че неоснователно е получил европейска субсидия и пресните разкрития в разследването, известно като Досиетата "Пандора", че е използвал офшорни фирми, за да купи недвижим имот във Франция. Сега той отрича да е извършил нещо нередно по всички тези обвинения.

Поражение за него би намалило напрежението в отношенията с евроинституциите и би дистанцирало Чехия от проблемните за ЕС регионални партньори Унгария и Полша. "Бабиш е малка риба в сравнение със случващото се в тези две страни, но има сходен проблем и затова Комисията не може да действа срещу Будапеща и Варшава и да пренебрегва какво се случва тук", коментира пред "Ройтерс" Томаш Вайс, преподавател по европеистика в Карловия университет.


Името на Бабиш е едно от първите на държавни лдери, посочени в неделя в началото на публикациите по Досиетата "Пандора". Според твърденията на чешки медии с достъп до този масив данни през 2009 г. Бабиш е вложил 22 милиона долара (19 млн. евро) в офшорни компании, за да купи имението Шато Биго близо до Кан на Френската Ривиера. През 2018 г. той бил купил компанията в Монако, притежаваща имението, но така и не е декларирал това в Чехия, както изисква закона.

Първата му реакция беше да омаловажи публикацията и да нарече журналистите "мафия", опитваща се да провали изборната му победа. Без никакви доказателства той заяви, че зад "Пандора" стоял чешкият предприемач Зденек Бакала, собственик на издателската група "Економиа". В тази група е седмичникът "Респект" - уважавано списание изключително критично към премиера, който неотдавна не позволи негови репортери да отразят предизборно събитие на партията му.

Чешкият партньор в разследванията е Investigace.cz и Камил Коуба, бивш служител на полицейската служба за борба с корупцията, кометрина пред изданието, че вероятно Бабиш е използвал схемата за пране на пари.


Според проучванията възможно е центристката популистка партия на Бабиш "Действие на недоволните граждани" (АНО) да излезе на първото място с малка преднина, но гласовете ѝ ще са крайно недостатъчни за мнозинство. Това може да принуди АНО да търси споразумение с крайнодесните националисти, за да остане на власт, тъй като двете малки партии, подкрепящи сегашното правителство на малцинството, може да не получат достатъчно гласове, за да останат в парламента.

Двата основни опозиционни лявоцентристки и дясноцентристки блока според проучванията биха могли да съберат мнозинство, вероятно ще подобри отношенията на Прага с институциите на ЕС. Най-голямата опозиционна група, дясноцентристката коалиция "Заедно", постави билбордове с лозунг, който разчита да извлече полза от подобни чувства: "Имаме шанс да имаме премиер, от когото да не се срамуваме".

"На Бабиш не може да се вярва. Всеки път, когато хората изразят съмнения за управлението му или личните му връзки, той сочи към другите и не може да даде прозрачно обяснение", каза Павел Ебр, 39-годишен управител на недвижими имоти. "Пандемията също можеше да бъде управлявана по-добре, както показаха проучвания", добави той.


Премиерът си създаваше имидж на ефикасен управленец и има твърдо ядро от избиратели след увеличаване на пенсиите и заплатите, плюс намаляване на данъци, въпреки че тези ходове повишиха бюджетния дефицит, а в критичните месеци на пандемията правителството не можеше да реши каква да е политиката за справяне с нея.

Според последните проучвания преди изборите АНО с малко води пред основната опозиция "Заедно", следвана от либералните лявоцентристки "Пирати"/"Кметове" и крайнодясната партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД). "Заедно" и "Пирати"/"Кметове", които като цяло са проевропейски настроени, смятат да съставят коалиционно правителство, ако си осигурят достатъчно гласове за мнозинство. На баланса на силите може да повлияят някои малки партии, които са на ръба да влязат в парламента. Бабиш не изключва възможността да се обърне към СПД, ако му се наложи, но отхвърли най-важната точка от дневния й ред - референдума за излизане от ЕС.

Обещанията на премиер са да продължи да повишава заплати в обществения сектор и пенсии - политика, отличаваща се от традиционната фискална сдържаност на Чехия. Дълговете на страната са едни от най-бързо растящите в Европа, макара и от ниско ниво.


Иржи Бринда от Прага казва, че е пуснал бюлетината си за опозицията, защото "това е вот срещу популизма". "Не всичко да е безплатно, както обещават тези на власт, а отговорно да ограничим разходите, така че децата ни и други поколения да имат поносими данъци."

Дневник