След 5 часа заседание Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд не взе решение за съдбата на Кристалина Георгиева начело на международната финансова институция и поиска повече информация за твърденията, че докато е работила в ръководството на Световната банка е притискала персонала за манипулира данни в полза на Китай.

Според официални източници на "Файненшъл таймс" и "Ройтерс" европейски държави като Германия, Великобритания и Италия дали да се разбере, че са готови да се присъединят към Франция в подкрепа за българката. Тя била получила подкрепа и от африкански финансови министри. Но САЩ, които контролират най-много гласове, засега мълчат и това намалява шансовете за скорошно разрешаване на оплетената ситуация.

Бордът на МВФ, както е известна още тази група от 24 директори, заседава няколко пъти седмично, но не е ясно дали ще се събере отново по случая на управляващия директор преди годината среща на МВФ и Световната банка. Срещата е поредица от събития и публикване на доклади между 11 и 17 октомври, като тази година ще е предимно виртуална. След вчерашното заседание на борда от МВФ заявиха, че е постигнат "значителен напредък" и целта им е "много скоро да приключи обсъждането на въпроса".

Скандалът засяга в основата си точността и авторитета на докладите на Световната банка и МВФ, а във вторник те ще публикуват оценката и прогнозите си за развитието на световната икономика и за финансовата стабилност. В сряда са предвидени пресконференции на Кристалина Георгиева и на президента на Световната банка Дейвид Малпас. Това ще е и първата среща на Георгиева с журналисти от появата на обвиненията срещу нея. Досега тя разпространява свои писмени позиции. В последната се казва, че е отговорила на всички въпроси на борда и остава на разположение, докато директорите приключат проверката.


Следващата седмица отново във Вашигтон има среща на финансовите министри и централните банкери на 20-те най-развити икономики в света и се предполага, че напрежението в МВФ и СБ неофициално ще е тема на разговорите им. Тяхната пресконференция е също в сряда. Срещата на държавните лидери на Г-20 е на 30 октомври в Рим.

Докато европейски представители на заседанието са показали подкрепа за нея, други са поискали повече време за преглед на някои разминавания между твърденията на Георгиева и на адвокатската кантора WilmerHale, провела разследването в Световната банка за нередности около съставянето на вече спрения доклад Doing Business.

Трите продължителни заседания на борда на МВФ - с аквокатите от WilmerHale, с Кристалина Георгиева и обсъждането на проверката в петък, са при закрити врати.
Сигналите, че водещи европейски държави подкрепят управляващата директорка, подържат известна стабилност и предвидимост в ситуацията, тъй като от десетилетия има негласно правило, че начело на МВФ застава европеец, а на Световната банка - американец. Георгиева бе предложена от Франция в момент, когато бившата френска финансова министърка Кристин Лагард бе избрана за управител на Европейската централна банка и се търсеше неин наследник във Вашингтон. През лятото и ранната есен на 2019 г. обаче събитията се равиваха в контекста на преговорите около формирането на новата Европейска комисия и баланса на интереси в нея. В момента в Европа няма такава активност и евентуална смяна на ръководителя на МВФ може да се окаже продължителен процес.


Оспорване на процедурите

Георгиева катгорично отхвърля заключенията на WilmerHale, а адвокатът ѝ казва, че разследващите фундаментално са нарушили правилата на Световната банка като не са ѝ дали възможност да отговори на отправените обвинения.

Адвокатът на Георгиева е Лани Брюър от кантората "Ковингтън енд Бърлинг" (Covington & Burling), бивш служител на американското министерство на правосъдието и специален правен съветник на президента Бил Клинтън по време на импийчмънта срещу него през 1999 г. Според него тя не е била уведомена, че е обект наразследването и "не е имала възможност да прегледа и отговори на установеното, както изисква Правило 3.00 за правата на персонала".

От WilmerHale казват, че това не е вярно и че първоначалната част от разследването се е занимавала с членове на борда на банката, а за тях действа друг кодекс да поведението им. "Проведохме разследването според всички действащи правила на Световната банка. Доктор Георгиева беше уведомена,че докладът ни ще бъде представен на борда на банката и чебанката може да направи публична всякаква информация, която тя е предоставила", заявяват адвокатите.

Разследването е проведено тази година, а "Ройтерс" посочва, че през 2017 г., когато са се развили събитията, като главен изпълнителен директор Георгиева е трябвало да бъда смятана за член на персонала на банката, а не на борда ѝ. Агенцията цитира и имейл от WilmerHale до нея от юли 2021 г. с молба да разговаря с адкотатите, в който се казвало, че "Вие не сте обект на нашата проверка. Свързваме се с Вас, защото вярваме, че разполагате с информация, която може да помогне на проверката ни". В текста се посочвало и че разследването за нередности около данните за Doing Business се провежда съгласно споменатото правило 3.00.

Правната служба на Световната банка заявява, че разследването "беше проведено в пълно съответствие с правилата на Световната банка".

Китай не е коментирал досега твърденията от разследването.

Дневник