Франция ще започне кампания за световна забрана на смъртното наказание, която ще бъде част от предстоящото от 1 януари френско председателство на Съвета на ЕС, съобщи президентът Еманюел Макрон.

В Париж ще бъде организирана конференция с участието на представители на гражданското общество от страните, където все още се прилага или е замразена, но не и отменена, най-крайната форма на наказание. Франция ще работи и с други държави за приемане резолюция на ООН, изискваща всяка година страните да докладват броя на произнесените смъртни присъди и на екзекуциите.

Речта на Макрон бе по повод 40-та годишнина от отмяната на смъртното наказание във Франция. С решението на президента Франсоа Митеран през 1981 г. страната стана 35-та в света, която го забрани.

В момента повечето държави са с такъв правен режим, но големи държави като САЩ, Китай и Иран не се присъединиха, а в Русия то е замразено, но не и окончателно отменено.

Темата за прилагането на смъртно наказание се завърна в политическия дебат във Франция заради набиращата скорост кампания за президентските избори следващата пролет. Ерик Земур - коментатор с крайно десни възгледи и на моменти по-популярен от Марин льо Пен, открито се обявява "по принцип" за възстановяването му.

Дневник