Първите прогнозни данни от приключилите в 15 часа парламентарни избори в Чехия потвърждават очакванията, че популистката партия на премиера Андрей Бабиш ще има минимална преднина и бъдещото управление на страната ще е неясно.

Позовавайки се на резултатите от 20% от секциите и използвайки моделиране от агенция STEM/MARK според тенденциите от предишните избори, телевизия CNN Prima обяви 27.8% за партията ANO.

Но много близо след нея с 26.4% е дясноцентристката коалиция "Заедно" с 26.4%, а либералният блок "Пирати"/"Кметове" е на трето място с 15%.

Прагът на грешката е 0.7%, т.е. още не е ясно дали управляващи или опозиция ще спечелят. Лявоцентристките "Пирати"/"Кметове" очакват реалните им резултати да са близо до 20% от гласовете. Ако това съотношение се запази и в окончателните официални резултати, това означава, че някои парламентарни партии - включително комунистите, на които досега разчиташе Бабиш - няма да имат депутати.

Спорно е и дали ANO ще може да сглоби коалиция с крайнодясната антиевропейска партия SPD, която дори иска референдум за излизане от ЕС. Двата опозиционни блока заявиха преди вота, че ще си сътрудничат за отстраняването на Бабиш от власт.

Дневник