Австрийският канцлер Себастиан Курц подаде оставка насред корупционен скандал с разследване срещу него и напрежение между неговите консерватори и коалиционните партньори.

В изявление до медиите Курц обяснява, че предлага външния министър Александер Шаленберг, дипломат от кариерата, за наследник.

Това е вторият път, в който Курц подава оставка от 2019 г. насам. Новият му мандат продължи почти две години, след като той свика предсрочни избори заради скандал, уличил тогавашния му коалиционен партньор - крайнодясната Партия на свободата - и станал известен като "Ибисагейт".

В новия случай, прекратил втория мандат на Курц като канцлер, в центъра на скандала е самият той. Прокуратурата смята Курц за "централна фигура" в случаи на злоупотреби и даване на подкупи, разпалил напрежението между него и "Зелените", коалиционния му партньор, и създаде реална опасност за властта (включително за вот на недоверие) още преди обявеното тази вечер решение.

Според прокуратурата от 2016 г. насам са финансирани с пари на финансовото министерство (още преди той да е канцлер, но и тогава неговата партия бе начело на министерството) обяви във вестник, публикувал в замяна благоприятна информация и порправил му - според обвиненията - път към лидерския и канцлерския пост.

Обяснението му защо е решил да се оттегли и така да избегне напрежение в коалицията бе кратко:

    "Правя път, за да избегна хаоса. Страната ми е по-важна за мен от личността ми."

Дневник