Годишните срещи Международния валутен фонд и Световната банка започват днес под знака на нещо, което не е включено в програмата - спорът за бъдещето на управляващия директор Кристалина Георгиева. В нега са се оформили два лагера - на САЩ и Япония (с двата най-големи дяла от гласовете), от една страна, и на Франция (която я предложи преди 2 години без алтернативен кандидат), Германия, Великобритания и Италия, от друга, твърдят източници на "Файненшъл таймс".

"САЩ искат тя да си тръгне, но европейските сили са по-склонни да я оставят на поста", пише изданието.

След продължителни заседания през миналата седмица 24-членният борд така и не постигна консенсус, а за неделния следобед във Вашингтон бе насрочена четвърта среща по темата.

Бивш ръководител на едно от поделенията във фонда коментира за "Файненшъл таймс", че разногласията в борда вече са отслабили способността ѝ да води институцията и са я оставили почти без алтернативи на това да бъде сменена. "Подобно открито разделение и подкрепа, която в най-добрия случай е с умерен ентусиазъм за нея, рискува да ограничи ефективността на институцията - както на съветите за политики, които тя дава, така и за достоверността на анализите ", допълва източникът.

Критици твърдят от началото на скандала заради външен доклад, поръчан от Световната банка за класацията Doing Business, че се подронва спосоността и на банката, и на МВФ да прокарват реформи за икономически растеж и откровено и с аргументи да говорят с правителствата. Привържениците на Георгиева посочват активността ѝ да се помогне на по-бедните държави да преминат през кризата, предизвикана от пандемията, и да се възстановят след нея, да се бори за климатични политики и равенство между половете.

На това от първата група отвръщат, че фокусът трябва да е върху нещо друго - че ако заключенията на кантората WilmerHale са верни, последиците са поставяне под въпрос на акуратността на данните, с които банката и фондът изработват анализите, докладите и препоръките си. Втората група се притеснява, че в оценката за Георгиева ще се намеси много геополитическо напрежение, демонстрирано от споровете на САЩ с Китай и на Франция със САЩ, Великобритания и Австралия след отменянето на голямо споразумение за френски подводници.

Във вторник МВФ ще разпространи най-новото издание на доклада "Глобална финансова стабилност". За сряда е насрочена пресконференция на Кристалина Георгиева - първата ѝ среща с журналисти от появата на обвиненията срещу нея.

Дневник