Правителствената криза в Австрия трябва да приключи днес с встъпването в длъжност на нов канцлер след оставката на Себастиан Курц на 9 октомври заради разследване за корупция. Президентът Александер ван дер Белен обяви в неделя, че днес ще обяви името на нов премиер. Ще има и нов външен министър, защото сегашният - Александер Шаленберг, ще оглави правителството.

Популярният и влиятелен таблоид "Кронен цайтунг" остро критикува това решение, тъй като Шаленберг е посочен от Курц, а коалиционните партии направиха компромис, за да останат на власт. Изданието дори сравнява промяната с двойната рокада между Владимир Путин и Дмитрий Медведев, като заради конституционно ограничение вторият само временно бе държавен глава, докато Путин се върне на власт, но без реално да губи влиянието си на най-важния лидер в страната.

Курц остава лидер на партията си и председател на парламентарната ѝ група, докато е в ход разследване, включващо и длъжностни престъпления, за които са заподозрени още 9 души и 3 организации.

По данни на изданията "Ди Пресе" и "Курир" възможно е хора от обкръжението на канцлера да са плащали за манипулирани социологически проучвания и да се подкупвали вестник "Остерайх" да публикува положителни текстове за Австрийската народна партия в периода 2016 - 2018 г. Министерството на финансите използвало бюджетни средства за финансиране на реклами в изданието, а в замяна то се отблагодарявало с позитивни репортажи за партията му и на каква популярност се радва. Курц отхвърля всички обвинения.


Шаленберг е дипломат от кариерата и в значителна степен новак в политиката, но е близък поддръжник на Курц и защитава твърдата му линия по въпроса за миграцията. Бившият канцлер засега не казва дали планира да се завърне на поста си.

Зиги Маурер, председателка на парламентарната група на "Зелените" (те поискаха оставката на Курц и казаха, че след като я получиха са доволни и се надяват коалицията да се върне в "спокойни води"), заяви пред обществената телевизия ORF, че партията иска парламентът да изкара пълния си 5-годишен мандат до 2024 г. "Изключвам той да се завърне като канцлер през това време", добави тя по повод Курц.


Курц е абсолютно безспорен лидер на партията си и през август бе преизбран за неин председател с 99.4% от партийните гласове. Според Памела Редни-Вагнер, лидерката на опозиционните социалдемократи, "Себастиан Курц е канцлер зад кулисите" и "ще продължи да дърпа конците" на управлението.

Не е известен обаче общественият и политически ефектът от публикуването на размяната на текстови съобщения в разследвания период, когато Курц бе външен министър. От тях се вижда, че той и партийни членове във финансовото министерство се опитват да блокират инициатива за детски градини на собственото си правителство. Няколко месеца по-късно работата на кабинета бе блокирана до такава степен, че управляващата коалиция се разпадна.

Дневник