Дейвид Кард, Джошуа Ангрист и Гуидо Имбенс получиха за изследването си за икономиката на труда Наградата на Държавната банка на Швеция за икономически науки за 2021 г., по-известна като Нобеловата награда за икономика.

Роденият в Канада Кард получава половината от наградата за "емпиричния си принос към икономиката на труда". Ангрист и Имбенс си поделят другата половина за "методологическия принос към анализите на каузалните взаимовръзки".

"Тазгодишните лауреати за икономически науки показаха, че много от големите въпроси на обществото могат да получат отговор. Решението им да използват природни експерименти - ситуации, които се зараждат в реалния живот", се казва на страницата на Нобеловите награди в "Туитър". Работата им е отприщила емпирична революция в социалните науки.

Наградата за икономика не е в оригиналния списък на даваните от началото на век награди за точни науки, литература и мир, а е добавена чрез дарение от централната ХХ на Швеция за 300-годишнината ѝ през 1969 г.

Много влиятелни икономисти влизат в списъка на отличените - като например американеца Милтън Фридман и австрийско-британския икономист и философ Фридрих Аугуст фон Хайек.

Дневник