Европейският съюз предупреди, че хуманитарната помощ за афганистанците няма да е достатъчна, за да предотврати глада с наближаването на зимата. По-рано днес ЕС обяви, че ще предостави помощ на стойност 1 милиард евро на Афганистан, съобщава БТА. ЕС обеща това на виртуална среща на върха на Г-20.

Италианското правителство, което председателства Г-20, каза, че целта на срещата е да се обърне внимание на спешната хуманитарна подкрепа за афганистанците, борбата срещу тероризма и движението за свобода на афганистанците в страната, както и извън нея.

Европейският пакетът за подпомагане, включващ 300 милиона евро, отпуснати по-рано, е предназначен само за населението на Афганистан и за съседните страни, които първи оказаха непосредствена помощ. Като се изключи хуманитарната помощ, помощта на ЕС за развитие остава блокирана, откакто талибаните завзеха властта след изтеглянето на американските сили от Афганистан. ЕС продължава да внимава да не легитимира временното правителство на талибаните.

"Афганистанският народ обаче не трябва да плаща цената за действията на талибаните", заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Помощта идва на фона на предупреждение от ООН, че икономиката на Афганистан е на ръба на колапс, последвано от призив към държавите да окажат финансова подкрепа. Афганистан се сблъсква с ликвидна криза, тъй като негови активи остават блокирани в САЩ и други страни, а освен това са спрени и плащанията от международни организации.

Дневник