Белият дом няма да санкционира руския газопровод "Северен поток 2", докато Джо Байдън е президент на Съединените щати.

Това пише "Политико", като уточнява, че позицията му не се е променила в спора със сенатори като Тед Круз, спъващи утвърждаването на позиции в Държавния департамент и финансовото министерство, за да подтикне Вашингтон да въведе нови санкции.

Круз иска да бъдат наложени нови санкции за изграждането на газопровода, който трябва да доставя газ до Германия през Балтийско море, като заобикаля Украйна. Съоръжението е готово, но чака регулаторно одобрение от Германия, след като Байдън постигна с канцлера Ангела Меркел споразумение да не се пречи на изграждането му, смятано от САЩ за политически инструмент на Русия.

През август Круз заяви, че ще блокира всяко назначение за Държавния департамент заради случая. "Политико" и агенция "Ройтерс" пишат, че с него опитвали да разговарят високопоставени служители на финансовото министерство и съветникът на Байдън за националната сигурност Джейк Съливан, но това не дало резултати.

Изграждането на "Северен поток 2" се забави с година и половина заради наложени още по време на президента Доналд Тръмп санкции. През май обаче Байдън заяви, че всякакви нови ограничения биха били "непродуктивни" за отношенията между САЩ и Европа (и най-вече Германия, която е големият поддръжник на проекта). Завършването на тръбите бе на 10 септември, а миналата седмица започна пълненето с газ.

Вчера руският президент Владимир Путин критикува като излишна бюрокрация липсата на регулаторно одобрение за "Северен поток 2" - процедура, която по принцип може да отнеме месеци. Путин също така се усъмни в целесъобразността ѝ предвид проблема с доставките на газ и цените в Европа.

Дневник