Няколко хиляди души протестираха днес в полската столица Варшава срещу изтласкването на мигранти, което се извършва на границата на Европейския съюз, между Полша и Беларус, предаде "Франс прес".

От август насам хиляди мигранти, повечето от Близкия изток и Африка, се опитват да влязат през границата от Беларус в Полша.

Според мигранти и неправителствени организации Полша задържа мигрантите на границата и ги кара да се върнат в Беларус.

Демонстранти, събрали се по призива на няколко НПО, преминаха в шествие през центъра на Варшава, издигайки плакати, на които пишеше: "Спрете мъченията на границата", "Няма незаконни хора" или "Тази нощ някой ще умре от студ на границата". Според местни медии по-малки по мащаб демонстрации е имало днес и в други полски градове.

Общо седем души са изгубили живота си на полско-беларуската граница (която е и източна граница на ЕС) от началото на миграционния поток, наблюдаван в района от лятото, казват полските, литовските и беларуските власти. В четвъртък полският парламент одобри поправка в закона за чужденците, която узаконява връщането на мигранти дори при подадена молба за убежище.

Досега тази практика се основаваше на обикновено министерско постановление. Парламентът одобри също правителствен проект на стойност от около 353 милиона евро за издигане на стена, която да възпрепятства мигрантите да минават границата.

Множество правозащитни организации критикуват Полша за въведеното на източната й граница извънредно положение, което пречи на хуманитарни организации да оказват помощ на мигрантите и забранява достъпа за всеки, който не e жител на страната, включително на журналисти. ЕС обвинява Минск, че организира миграционния поток в отговор на санкциите, наложени на беларуския режим заради репресиите му над опозицията.

Дневник