Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът ще засили вниманието си върху продължаващия възход на Китай и реакцията на заплахи за сигурността от азиатския гигант ще са "важна част" от работата му.

В интервю за "Файненшъл таймс" Столтенберг обясни, че Китай вече оказва влияние върху европейската сигурност чрез поведението си в киберпространството, новите технологии и далекобойни ракети.

Въпросът как точно да се отговори на заплахите ще е част от новата доктрина на НАТО за следващото десетилетие, обяви Столтенберг. Очаква се документът да бъде приет другото лято; сегашната версия, от 2010 г., не споменава Китай.

Новото китайско оръжие

През почивните дни именно "Файненшъл таймс" писа за тест на хиперзвуково оръжие в Китай през август, обиколило земята, преди да се ускори към целта си. Според вестника опитът е показал напреднало ниво на космически способности, изненадали американското разузнаване.

Ракетата е пропуснала целта си според запознати източници, като поразила място на няколко десетки километра. Все пак тестът е показал изумителния напредък на Китай в разработката на такива оръжия. Всичко това повдига въпроса защо Вашингтон често подценява модернизацията в Пекин. "Нямаме идея как са го направили," казва един от събеседниците на изданието. Според двама от източниците ракетата би могла да прелети над Южния полюс, а това би било голямо предизвикателство за американската армия, тъй като отбранителните ѝ системи са съсредоточени върху северния полярен маршрут.

Не само Китай, но и Русия и САЩ разработват хиперзвукови оръжия, изстрелвани в космоса с ракета, но орбитиращи около земята със собствената си инерция. Те са по-бавни от балистичните, но могат да но могат да маневрират, вместо да следват тяхната определена траектория, и това ги прави по-трудни за засичане.

"Китай се доближава до нас"

Вестникът отбелязва, че вниманието на алианса към Китай - след години, в които Русия и борбата с тероризма бяха приоритет - съвпада с преориентацията на САЩ в геополитически план и изместването на фокуса от Европа в името на битката за надмощие с Китай. Миналия месец Вашингон, Великобритания и Канбера обявиха и нов отбранителен съюз в Индо-Тихоокеанския регион, чиято неизречена мисия е тъкмо противовес на Пекин.

    "Можем да предскажем, че възходът на Китай ще повлияе на сигурността ни. Той вече го направи."

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

По думите на Столтенберг съюзниците в НАТО, след като алиансът се изтегли от Афганистан тази година, целият да намалят дейността извън границите си за сметка на устойчивостта на външни заплахи, които биха могли да се появят на територията им.

    "Китай се доближава до нас. Виждаме ги в Арктика. Виждаме ги в киберпространството. Виждаме как инвестират силно в критична инфраструктура в страните ни. И, разбира се, имат още и още оръжия с далечен обсег, които може да достигнат всички ни."

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО

Това едва ли би могло да означава отказ от внимание към Русия, защото Източна Европа би протестирала, отбелязва вестникът. Според Столтенберг обаче на двете държави не бива да се гледа като на отделни заплахи, защото "Русия и Китай тясно си сътрудничат" .

Дневник